Home De bruine forel Vissen in Meren Grote limestone meren

Grote limestone meren

Deze meren zijn typisch voor Ierland. Ze variëren in grootte van 800 tot 16.000 hectare. De meren zijn over het algemeen ondiep en ze bevatten gemengde visbestanden. Door de ondergrond van limestone produceren ze veel voedsel en de forellen die je er vangt hebben een grote gemiddelde lengte.

Het vissen op de meren wordt vroeg in het jaar gedomineerd door de Chironomids (Duckfly) die hatchen vanaf maart. De piek van de Duckfly hatch valt eind maart, begin april, wanneer ook de Lake Olives beginnen te hatchen. Mei is een van de beste maanden en wordt gedomineerd door het verschijnen van de meivlieg. Het goede vissen gaat door in juni, wanneer de hatches van schietmotten in de avonduren de hatches van meivliegen en andere insecten aanvullen, die deze maand nog doorgaan. In de maand juli worden de hatches overdag minder en minder en scholen visbroed leiden de aandacht van de forellen af van de insecten. Het vissen met sedges bereikt deze maand echter haar toppunt en er bestaat ook een traditie op Lough Owel in Co. Westmeath om ’s nachts door te vissen wanneer de ‘Green Peter’, een grote schietmot, uitkomt.
De activiteit overdag neemt na half augustus tot in september weer toe, gedurende deze maanden levert het dappen met sprinkhanen en langpootmuggen zeer grote forellen op, vooral op meren als Corrib en Carra. Het vissen loopt op een aantal meren, zoals Lough Ennell nabij Mullingar in het centrum van Ierland, door tot in het begin van oktober; hoewel de hatches dan spaarzaam zijn, kunnen de vissen zeer actief zijn.

Om het maximale te halen uit het vissen op de meren, heb je een boot nodig om overal te kunnen komen en ook de diensten van een gids zijn hierbij van onschatbare waarde. Om je een idee te geven, Lough Corrib is ruim 43 kilometer lang, 10 kilometer breed op het breedste punt en het oppervlak bedraagt circa 180 vierkante kilometer. Je hebt meerdere levens nodig om een dergelijk water goed te leren kennen. Op alle belangrijke forellenwateren zijn boten te huur en gidsen beschikbaar.