Dan O’Neill doet verslag van een weekendtrip naar Ardaire Springs met zoon Anthony.

Het was een extreem koud weekend. Hield dat de sportvissers tegen om de oevers te betreden? Zeker niet. Dit is een weekend waar ik al naar uitkeek vanaf de dag dat het gepland was. Zaterdag had ik afgesproken met Glenda Powell in Blackwater Lodge voor wat broodnodige oefeningen in het werpen met de tweehandige vliegenhengel en om te praten over het aankomende Cadence-evenement in Careysville. Zondag had ik een afspraak met George McGrath bij Ardaire Springs om te praten over welke nieuwe vliegenhengel hij nu gebruikt. Toen Ardaire Springs in het huishouden werd genoemd, was Anthony natuurlijk meteen zeer geïnteresseerd.

Mijn eerste uitstapje was naar Glenda in dat prachtige deel van Ierland. Op weg naar de vissershut zag ik Glenda op de gebruikelijke plek bij de rivier en aan het oefenen. Toen Glenda eenmaal bij de hut was, dronken we een kop koffie en praatten we bij. Ik geniet altijd van mijn tijd met andere vissers omdat er altijd wel iets nieuws te leren valt en er verhalen te horen zijn. Ik kijk er erg naar uit om Glenda te ontmoeten voor de start van het Blackwater zalmseizoen op 1 februari.

Mijn volgende trip dit weekend was naar Ardaire Springs, waar ik George McGrath zou ontmoeten. George was geïnteresseerd in een nieuwe vliegenhengel voor het vissen met natte vliegen en ik had het gevoel dat de eigenschappen van de Cadence 10 voet #5 perfect bij hem zouden passen. Sommigen van jullie kennen George misschien van zijn YouTube-kanaal Gundog and Fly. Ik had ook mijn senior Apprentice of misschien had hij mij moet ik zeggen. Ik ben nu onder andere zijn privégids. Anthony herkende George meteen van het kanaal omdat hij er vaak met mij naar kijkt. Op weg naar Ardaire legde ik Anthony uit dat het koud was en dat het vissen misschien wat traag zou verlopen. Hij leek er niet erg van onder de indruk en leek de uitdaging aan te gaan. Toen we iets na 9 uur bij Ardaire aankwamen, stonden er al aardig wat auto’s en silhouetten rond het meer. Ik ging naar Ned om hem een gelukkig nieuwjaar te wensen, terwijl Anthony door het raam toekeek om er zeker van te zijn dat ik geen ghillie-werk op de klok vermeed. Ik moet zeggen dat het erg moeilijk voor me was om mezelf weg te slepen van de kachel en een kop thee om naar -1 °C te gaan.

De concentratie…

Toen ik de hengels opbouwde volgens de methoden die de dag ervoor hadden gewerkt voor mijn goede vriend Darius, was het tijd om naar het water te gaan. Ik gaf de hengel aan Anthony en liet hem werpen naar waar hij dacht dat de vis zou kunnen liggen. Terwijl ik de tweede hengel opbouwde, hoorde ik Anthony “yep” zeggen, ik keek op en zag de hengel gebogen en Anthony met een forel aan de lijn. Ja, zo snel ging dat. Blij met zijn vangst riep Anthony mij snel om de vis te landen. Een mooie regenboog, ongeveer een tot anderhalve pond zwaar.

Het zetten van de haak..

In het midden van het meer zagen we enkele grotere vissen kolken, die we probeerden te vangen. Na een tijdje werd het behoorlijk koud, dus gingen we naar de kachel voor een kop thee en een broodje. Bij de kachel ontmoetten we Dean Gates die Anthony een vlieg gaf die hij nooit zal vergeten. Je hebt er nu een levenslange fan bij Dean. Er waren veel vissers die Anthony aanmoedigende woorden gaven die hem deden glimlachen en hem echt vertrouwen gaven. Na ons broodje gingen we naar het grotere meer met Anthony’s nieuwe vlieg. Na ongeveer tien tot vijftien minuten werd de lijn strak getrokken en Anthony wist een prachtige forel naar de oever te drillen, echt krachtig, met snelle spurts van energie waardoor de hengel en reel samenwerkten om de leaderpunt te beschermen.

De beloning…

Er was nog een jonge visser op pad in de koude omstandigheden. Ik heb deze visser eerder ontmoet op de Ierse voorjaarsvisbeurs en zag verschillende foto’s van hem met een aantal mooie snoeken. Martin O Neill was zoals ik al zei geen onbekende voor me, hij stopte geen seconde in de barre omstandigheden en dat betaalde zich uit toen hij een prachtige regenboogforel landde en nog vele exemplaren daarna. Ik kijk er naar uit om deze jongeman dit seizoen mee uit te nemen op de River Nore voor bruine forel.

Nog een jonge visser die succesvol is.

Een zeer productief weekend voor zowel Anthony als ondergetekende. Een heerlijke konijnstoofpot met appeltaart en vla als dessert toen we thuiskwamen, bezegelde de deal.
Een van de dingen die me dit weekend echt raakte, was hoe hard de vissers die ik ontmoette probeerden om kinderen aan te moedigen. Geen enkele visser in Ardaire liep Anthony voorbij zonder een opmerking te maken om zijn zelfvertrouwen op te krikken en dat heeft hem echt geholpen, dus iedereen bedankt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.