De Franse visgids Bruno Duboul berichtte ons over een buitengewone visserij en emoties op de River Erne. Bruno vertelde: “drie Franse vrienden, Laurent, Olivier en zijn veertien jaar oude dochter Anna, die in Ierland waren voor hun werk, wilden dat ik ze vergezelde bij het vissen op snoek op de rivier de Erne gedurende een aantal uren. Ze hadden al enkele dagen gevist, waarbij Laurent en Olivier enkele kleine snoeken hadden weten te vangen, maar Anna had nog nooit een snoek gevangen. Zo gingen we het water op, op zoek naar ‘Mr. Esox’…

 

Een dolblije Anna en Bruno met Anna’s allereerste snoek, een prachtige vis van twintig pond zwaar!

“We begonnen erg vroeg in de morgen en al na enkele minuten wist ik een eerste snoek te vangen, niet erg groot maar het was een teken, dacht ik, dat we een goede dag op het water zouden beleven. Ik was onder de indruk van Anna’s doorzettingsvermogen!! Constant bleef ze haar kunstaas werpen en terugvissen, steeds met de hoop om een van die mythische Ierse vissen te haken. Ze gaf nooit op, ze vertelde hoe ze dacht over de verschillende soorten kunstaas die ze inzette. Ze zag hoe een snoek haar kunstaas volgde, maar deze draaide op het laatste moment weg, zonder het kunstaas aan te vallen. Ze had echt weinig geluk, dit in tegenstelling tot veel andere nieuwkomers die vaak al een vis haken na slechts enkele worpen.

Na het landen van de eerste snoek bleef het stil, doodstil. Ik besloot om ze mee te nemen naar de instroom van een kanaal, een plek die ik goed kende. De snoeken zijn op die plek soms wat actiever omdat er stroming in het water staat. Toen we op de plek arriveerden, zette ik de elektrische buitenboordmotor aan en voeren we langzaam tegen de stroming in. We zagen wat vis draaien in het wateroppervlak, een daarvan had een fors formaat en kolkte niet ver van een bord dat in het water stond. We bewogen ons voorwaarts, maar konden nog geen aanbeten noteren, een moeilijk moment voor iedereen, maar Anna bleef geloven in de goede afloop.

Anna’s allereerste snoek.

Ik bevestigde een zacht, doorzichtig kunstaas met blauwachtige reflecties aan de lijn voor Anna. Ze plaatste het kunstaas vlakbij de palen van het bord en slechts twee seconden later was er een explosie in het water. Anna’s kunstaas kreeg een zware aanval te verduren, waarbij de golven aan het wateroppervlak zelfs mij verbaasden…

Anna bleef verbazingwekkend kalm, haar vader en Laurent waren dolenthousiast. Toen de vis voor de eerste keer zichtbaar werd, beweerde Olivier dat de vis zeker negentig centimeter lang was! Na nog enkele seconden maakte de snoek een luchtsprong en toen ik de vis zag op dat moment, realiseerde ik me dat Anna zojuist een monstersnoek gehaakt had. De slip gaf lijn onder druk van de vluchtpogingen van de vis, maar toen de vis weer naderbij gedrild was en de mogelijkheid zich voordeed, wist ik de vis in het landingsnet te krijgen. Op datzelfde moment klonk er een explosie van geluk en blijdschap van iedereen. Na al die uren van hopen en doorzetten, kreeg Anna eindelijk haar verdiende beloning, een schitterende snoek van een meter lang en een gewicht van twintig pond. Dat moment zal voor altijd in herinnering blijven bij haar en bij mij.”

 

‘Magisch Ierland’… Bruno Duboul

 

Ga Vissen

 

Wanneer je een dag Lough Erne zou willen bevissen met Bruno, je kunt contact met hem opnemen via zijn website www.pecherenirlande.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.