James Barry bericht over het Irish Bass Festival dat afgelopen weekend gevist werd…

Alan Houlihan met de cheque voor de winnaar.
Alan Houlihan met de cheque voor de winnaar.

Pas na afloop kun je terugkijken op de vangsten en realiseer je je dat het Irish Bass Festival 2018 de boeken in zal gaan als een van de beste qua weersomstandigheden en de aantallen vissen die gevangen zijn.

Op dinsdag zette ik een foto op de Facebookpagina van het Irish Bass Festival, een screenshot van de voorspelde windsnelheden voor het weekend van het festival. Met de voorspelde zuidwesten wind na weken met een hoge luchtdruk, die samenvallen met enkele beste getijden van het gehele jaar, waren we er zeker van dat er een grote kans bestond op een uitstekende visserij. We wachten af en zagen het lagedrukgebied dichterbij komen, ze trok over het land op zaterdagmorgen en al binnen korte tijd daarna verschenen de eerste berichten van zeebaarsvissers langs de zuidkust. In het kort gezegd, de visserij was ‘hot’.

De zaal van waar het festival begonnen zou was vol activiteit op vrijdagmorgen. De deuren gingen open om 6.00 uur ‘s morgens en de sportvissers namen de nodige koppen koffie tot zich voordat ze zich naar de kust begaven. De zeebaars-chat was in volle gang, van getijden tot sterkte van de stroming, windkracht, dag versus nacht, kunstaas, het werd allemaal besproken voordat de sportvissers hun ID-kaarten ontvingen en zich richting kust konden begeven.

Het zeebaarsfestival is altijd een catch en release evenement geweest en de sportvissers plaatsen hun ID-kaart in de foto met de zeebaars die net gemeten is voordat deze weer snel teruggezet wordt. In totaal hebben de deelnemers 55 uur om zich met alles rondom het zeebaarsvissen bezig te houden. De gedachten gaan alleen maar richting getijden, omstandigheden en de vissen, de sportvissers worden tot kustnomaden tijdens het weekend.

In totaal waren er 76 deelnemers op de officiële lijst van het festival en vanaf een uurtje of acht op vrijdagmorgen waren er al zeker zestig deelnemers aan het vissen langs de kust. Vanaf 9.00 uur werden al de eerste foto’s ingestuurd van breed grijzende sportvissers met een mooie zeebaars in hun handen.

Tom Lodge en Jonny Power hadden een fantastische morgen met 52 vissen tijdens een korte periode van eb, de grootste vis was 59 cm lang. Richard Cake, Mark Padfield en Steven Payne komen al over vanuit de UK sinds de start van het festival in 2012, ze visten hard zoals altijd en hadden een goed weekend met 87 gelande vissen, ruim twintig daarvan met oppervlaktekunstaas. Kristian Davies (IBF winnaar 2016) en Philip Cotton beleefden eveneens een schitterende visserij aan het oppervlak met vissen tot 72 cm.

Felicitaties voor Alan Houlihan, de winnaar van het Irish Bass festival 2018 en wist ook de gezamenlijk drie langste zeebaarzen te vangen (205 cm). Met recht een zeer goede visserij.

Irish Bass Festival Resultaten 2018:

1ste – Alan Houlihan (75 cm)

2de – Jason Nash (72,4 cm)

3de – Kristian Davies (72,1 cm)

Beste 3 gecombineerd – Alan Houlihan (205 cm)
Beste Bezoeker – Kristian Davies

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.