Patrick Foran bericht over het vissen op witvis op de Inny…

De rivier de Inny heeft de afgelopen week prachtige vangsten aan blankvoorn opgeleverd, dit voor de sportvissers die hun huiswerk willen maken en de grote scholen vis weten te lokaliseren.

Sportvissers zijn naar dit gebied gereisd vanuit alle windstreken en er komen berichten binnen van blankvoorns van ruim een pond zwaar die gevangen worden bovenstrooms van het Kinsale Lake in County Cavan.

Twee witvissers wisten in de laatste paar dagen uitzonderlijke vangsten te realiseren met leefnetten die gevuld waren met blankvoorns en hybriden met een totaal gewicht van 62,1 en 54 pond.

Paul McLoughlin wist 54 pond blankvoorn te landen.
Paul McLoughlin wist 54 pond blankvoorn te landen.

Zij berichtten dat de visserij vanaf de eerste worp uitstekend was. Ze kozen elk een andere methode, waarbij Paul McLoughlin uit Nass koos voor de wagller en zijn goede vriend Padraig O’Riordan de stickfloat inzette. Ze visten een kleine twintig meter uit elkaar en de stekken die ze bevisten waren ongeveer 1,20 meter diep. De twee mannen visten op een diepte van circa 90 cm, de bodem was erg ongelijk en het aas kon nog wel eens blijven hangen in de waterplanten op de bodem.

Paul vertelde me dat hij vanwege de snelle stroming in het glasheldere water gekozen had om de kleine loodhagels onder zijn wagglerdobber dicht bij elkaar te plaatsen, zodat het aas snel op diepte zou zijn. Hij viste met rode maden aan een haak maat 14 op een lijn met een trekkracht van 4 lb. en de vissen leken hier maar geen genoeg van te krijgen. De blankvoorns waren gemiddeld 100 tot 200 gram zwaar en Paul gebruikte ook casters om de zwaardere vissen van 400 tot 500 gram te haken. Met zijn polariserende zonnebril op kon Paul zien hoe de maden de een na de ander verdwenen in de bekken van de hongerige blankvoorns.

Padraig O’Riordan had ruim 62 pond aan witvis!
Padraig O’Riordan had ruim 62 pond aan witvis!

Benedenstrooms van Paul viste zijn goede vriend Padraig O’Riordan. Padraig gebruikte een andere aanpak, in de vorm van de stickfloat, om de blankvoorns en hybriden aan de haak te krijgen. Hij verdeelde de verzwaring meer over de lijn onder de dobber, zodat het aas geleidelijker af zou zinken.

Beide mannen vissen voor de Nass and District Anglers en zijn geen onbekenden in de wedstrijdscene. Ze vertelden dat ze met volle teugen hadden genoten van het vissen op de Inny en dat ze in de komende maanden zeker nog vaak terug zouden keren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.