Nieuwe EU reglementen voor de zeebaarsvisserij in Ierland

De Europese Unie heeft nieuwe reglementen opgesteld voor de sportvisserij op zeebaars in Ierland, die nu op basis van catch en release gedaan kan worden in 2018.

De nieuwe maatregel, die van toepassing is op Ierland, schrijft voor: ‘In die gebieden waar door sportvissers op zeebaars gevist wordt, inclusief de visserij vanaf de kust, in de ICES divisies 4b, 4c, 7a tot 7k, is het alleen toegestaan om catch en release toe te passen bij het vissen op zeebaars. Het is niet toegestaan om zeebaars te behouden, aan boord te bewaren, te transporteren of aan land te brengen die in dat gebied gevangen is.’ De nieuwe reglementen betekenen dat een gevangen zeebaars langs de gehele Ierse kust in alle gevallen teruggezet moet worden.

Het strikte beheersplan voor zeebaars dat op dit moment gehanteerd wordt in de Ierse wateren is gebaseerd op een zwaar gecontroleerde en aan regels onderhevige recreatieve sportvisserij. Zeebaarsvissers staan zeer positief tegenover beschermende maatregelen en vissen volgens de ‘catch en release’ richtlijnen naast dat de gevangen zeebaarzen voorzichtig behandeld worden zodat de soort behouden kan worden en ook in de toekomst bevist kan worden.

Inland Fisheries Ireland wil graag haar erkenning uitspreken voor de ondersteuning van de sportvissers voor het Inland Fisheries Ireland’s ‘Citizen Science’ Bass Conservation Programme. Sportvissers hebben, omdat ze het belang inzien van beschermende maatregelen, de afgelopen vijf jaar enorm veel gegevens ingestuurd, waarmee wetenschappelijk en visstandbeheer advies opgesteld kon worden.

De nieuwe reglementen kunnen hier bekeken worden.

Glen met zijn zeebaars van 87 cm, de Vangst van de Week.
Glen met zijn zeebaars van 87 cm, de Vangst van de Week. #CPRsavesfish

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.