De zeebaars is de enige zeevis in Ierland die beheerd wordt voor het recreatieve vissen en dit is het geval sinds de ondertekening van de BASS (CONSERVATION OF STOCKS) ORDER, 1990, door de toenmalige minister voor de zee, John P. Wilson. Deze werd opgesteld na een dramatische teruggang in de bestanden aan zeebaars in de Ierse wateren. Inland Fisheries Ireland verzamelt data over zeebaars wat wetenschappelijk advies oplevert voor de ondersteuning voor het beheer en de aanpak van de bescherming van de vissoort. Voor het verzamelen van deze gegevens, voor het bepalen van de status van de bestanden aan zeebaars en ook om hun ecologie en biologie beter te helpen begrijpen, maakt Inland Fisheries Ireland gebruik van het National Bass Programme (NBP).

Onder het NBP kunnen sportvissers vrijwillig deelnemen aan het van een merkteken voorzien van Ierse zeebaars, wanneer een van de gemerkte vissen op een latere datum terug gevangen wordt, dan geeft het merkje een telefoonnummer aan dat de vanger kan bellen om zijn vangst te melden aan het onderzoeksteam. Sportvissers kunnen ook enkele schubben verzamelen en de vis meten en wegen om het dataprogramma van verdere gegevens te voorzien.

Met dit in gedachten, ontvingen onze medewerkers afgelopen week een telefoontje van een sportvisser die een zeebaars gevangen (en teruggezet) had die van een NBP merkteken voorzien was in 2018. Dit is nog enkele keren gebeurd in het verleden, maar nooit eerder met een vis zo indrukwekkend als deze. De originele vangst was in september 2018 in Ballinskelligs Bay en de indrukwekkende vis had toen een lengte van 82 cm.

Lokale visgids John Quinlan, wiens klant de de zeebaars gevangen had, voorzag de vis van een merkje en zette haar terug zodat ze nog eens teruggevangen kon worden. Catch & release is een standaard procedure onder de hedendaagse zeebaarsvissers. John kon niet vermoeden dat deze vis minder dan twee jaar later nog eens gevangen zou worden, opnieuw in Ballinskelligs Bay, maar nu met een nog grotere lengte en een zwaarder gewicht dan bij de eerste vangstdatum.

De grote zeebaars van Ballinskelligs Bay.

Nicolas Mahlke was de gelukkige sportvisser die de zeebaars de tweede keer wist te vangen en op zijn in China gekochte weegschaal woog de vis eind augustus 13,5 jin (we laten de lezers zelf maar bepalen hoeveel dit is in kilo’s en grammen…). Dit zou betekenen dat de zeebaars ongeveer 87 cm lang geweest is, gebaseerd op de lengte naar gewicht ratio, een zeer indrukwekkende zeebaars volgens elke standaard. Nicolas heeft de vis eveneens teruggezet in het getijdenwater, dus misschien zien we dus vis nog eens terug, wie weet.

Het merkje waarmee contact opgenomen kan worden met IFI.

Of dat catch en release, of het merken van vis, schade kan toebrengen aan vis is altijd een hot item, met name waar het gaat om grotere vissen. Deze hernieuwde vangst maakt duidelijk de ervaring van het gevangen worden, het voorzichtig behandelen, merken en terugzetten, de vis niet zal beschadigen wanneer dit juist gedaan wordt, deze zeebaars was in een super conditie toen Nicolas de vis ving in augustus.

Het helpt ook om aan te tonen hoe belangrijk deze merkprogramma’s zijn, in dit voorbeeld toonde de vis een sterke verbinding met het originele vangstgebied. Dus wat betekent dit? Wel, we vermoeden al dat de zeebaars steeds terugkeert naar hetzelfde gebied, jaar na jaar, zodat de bestanden aan zeebaars zeer afhankelijk kunnen zijn van de locatie. Als toevoeging hierop, we weten ook dat de Ierse zeebaars een lange levensduur heeft en pas na lange tijd aan de voortplanting deel kan nemen. Wanneer de bestanden te zwaar bevist worden in deze gebieden, dan kan dit blijvende schade veroorzaken, waarbij het vele jaren duurt voordat de bestanden zich kunnen herstellen.

Wat hebben we verder geleerd? Wel, we hebben geleerd dat ook zeebaarzen een leerproces doormaken! Je kunt het noemen wat je wilt (de wens is de vader van de gedachte, bijvoorbeeld) maar vanuit het perspectief van de sportvisserij, zul je – volgens informatie van onze sportvisserij-experts – een zeebaars geen twee keer op hetzelfde kunstaas of aas vangen…

Schaf je dus nog maar wat extra kunstaas aan…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.