Brenda Montgomery, die woont aan de oevers van Lough Sheelin, bericht over de eerste week van het forelseizoen ter plekke. Ze begint met een opmerking die ooit door Arthur Ransome gemaakt is.

Kilnahard, Lough Sheelin maart 2015
Kilnahard, Lough Sheelin maart 2015

“…Perhaps the greatest satisfaction on the first day of the season is the knowledge in the evening that the whole rest of the season is to come … Arthur Ransome”

Lough Sheelins nieuwe visseizoen opende op 1 maart onder bijna Arctische omstandigheden. De temperaturen lagen op een koude drie graden, soms nog lager, wat gecombineerd werd met regelmatige sneeuw-, regen- en hagelbuien; om het compleet te maken stond er ook nog een bittere westenwind over de donkere en ruige wateren van Sheelin. Een weinig uitnodigende combinatie maar de sportvissers die hier vissen zijn gemaakt uit sterk materiaal en iedereen was de lange periode van achttien weken van het gesloten seizoen meer dan zat; weer of geen weer, gevist zou er worden!
In de weken voorafgaand aan de opening verschenen er weer her en der boten langs de oevers van Lough Sheelin, langs pieren en in baaien; het lijkt er op dat na maanden van inactiviteit nu iedereen klaar is voor het nieuwe seizoen, elke plek is gevuld met vers geverfde boten en diverse nieuwe boten.

‘I see you stand like greyhounds in the slips, straining upon the start. The game’s afoot: follow your spirit..’ Shakespeare’s Henry V

Martin Connor met zijn forel van 5,2 pond zwaar, gevangen op 1 maart met een White Humungus kunstvlieg, het levert hem de Vangst van de Week op.
Martin Connor met zijn forel van 5,2 pond zwaar, gevangen op 1 maart met een White Humungus kunstvlieg, het levert hem de Vangst van de Week op.

Ruim dertig sportvissers waren de eerste dag op het water te vinden ondanks de koude weersomstandigheden, Sheelin stelde niet teleur met een respectabel aantal gelande vissen op deze dag. Er werden ook nog de nodige aanbeten gemist en met een 5,2 pond zware forel als grootste vis voor Martin Connor van D.C. Angling and Guiding Services viel er weinig te klagen.

Een souvenir uit Canada – zeven centimeter sneeuw nabij Mullaghboy, Lough Sheelin, 2 maart 2015.
Een souvenir uit Canada – zeven centimeter sneeuw nabij Mullaghboy, Lough Sheelin, 2 maart 2015.

Het vriesweer hield aan voor het grootste deel van de week, met dank aan een depressie die afkomstig was uit Canada en die sneeuw en felle windvlagen bracht waarmee het vissen op het meer voor de sportvissers tot een echte uitdaging werd. Toen de temperaturen eenmaal begonnen te stijgen, namen ook de vangsten toe en op donderdag en vrijdag werden er meerdere vissen van anderhalf tot ruim twee pond zwaar geland.

Thomas Lynch, Kilnaleck met een van de twee forellen die hij op de eerste dag wist te landen – 'de moeite waard van het vissen in de koude en de sneeuw'.
Thomas Lynch, Kilnaleck met een van de twee forellen die hij op de eerste dag wist te landen – ‘de moeite waard van het vissen in de koude en de sneeuw’.


Blae Wing Sooty Olive.

GRHE
De Gold Ribbed Hare’s Ear – een van de meest bekende natte vliegen. Een goede keuze vroeg in het seizoen in een maat 8 en gevist aan een zinkende vliegenlijn.

Gary McKiernan (www.loughsheelinguidingservices.com) starting as he means to go on, with his first 2015 trout, a beautiful 56cm fish
Gary McKiernan (www.loughsheelinguidingservices.com) maakte een goede start dit seizoen met een schitterende vis van 56 cm lang.

Brenda Montgomery
Inland Fisheries Ireland

Ga vissen…

Een vergunning is noodzakelijk voor het vissen op Lough Sheelin. Je kunt je vergunning online bestellen via: shop.fishinginireland.info of via een van de vergunningverkopers in deze lijst.

Visgidsen en ghillies

Lough Sheelin Guiding Services
(www.loughsheelinguidingservices.com), tel. +353 (0)87 – 1245 927.

Michael Flanagan, forel- en snoekgids.
Email:
mick@midlandangling.com Website: www.midlandangling.com.

D.C Angling & Guiding Services
– contact David op tel. +353 (0)87 – 7394 6989.

Michael Farrell,
tel. +353 (0)87 – 4194 156 / +353 (0)43 – 6681 298,
email: loughsheelinguide@hotmail.com.