| door Brenda Montgomery

‘Bij het vissen zijn er geen verliezers, je vangt je vis of je leert een wijze les.’

Christopher Defillon met zijn Vangst van de Week, een prachtige, ruim zes pond zware forel die weer teruggezet is.
Christopher Defillon met zijn Vangst van de Week, een prachtige, ruim zes pond zware forel die weer teruggezet is.

Nu, begin september, bevindt Lough Sheelin zich in het laatste gedeelte van het visseizoen. Net zoals het weer kan wisselen tussen zomerweer en meer herfstachtig weer, zo kan ook de forel zich verschillend gedragen. Dit had als resultaat dat er deze week een mix van zomerse en herfstachtige vliegvistactieken nodig was om succesvol te zijn op het meer.

Sheelin’s eerste goudstaaf van september – Tony Grehan’s forel van ruim twee pond, gevangen op een Sooty Olive.
Sheelin’s eerste goudstaaf van september – Tony Grehan’s forel van ruim twee pond, gevangen op een Sooty Olive.

Hoewel de herfst in aantocht is, zijn de zomerse schema’s nog van toepassing op Sheelin. Hoewel de bladeren al beginnen te verkleuren, zijn de luchttemperaturen nog steeds hoog en dit betekent, samen met de geringe hoeveelheid regen die er gevallen is, dat het water nog steeds een zomerse temperatuur heeft en dat de morgen- en avonduren de beste tijd zijn om op het meer azende forel te vinden.

De Hatches

De forellen waren zichtbaar aanwezig met felle rises en luchtgymnastiek, maar ze hadden weinig interesse om in het wateroppervlak te azen en een team natte vliegen en forelstreamers leverden dan ook deze week deze beste resultaten op. De schietmotten, hoewel in grote aantallen aanwezig op de bomen en struiken langs de oevers, waren niet bereid het water op te gaan en vliegvissers vonden dan ook slechts hier en daar wat van deze insecten op het water. De schietmotten waren deze week niet interessant voor de forel en dus ook niet voor de vliegvissers.

image012Het is een misverstand dat in de herfst alleen onder het wateroppervlak aangeboden kunstvliegen succesvol zijn, en hoewel deze week weinig opwindend was bij het vissen met droge vliegen, azen de forellen tot ver in september agressief op insecten die op het wateroppervlak bewegen. Wanneer het weer meewerkt kun je grote aantallen schietmotten, eendagsvliegen en muggen op het meer vinden; laat je droge vliegen-doos dus voorlopig nog niet achter in de B&B.

De Vangsten

De eerste dag van de nieuwe maand werd verwelkomd door het geluid van geweerschoten omdat het eendenjacht-seizoen met het licht worden van start is gegaan. Het leek een beetje op de film uit 1961 ‘The Guns of Navarone’, maar het duurde niet lang en het weerhield de vliegvissers er niet van om met hun boten Sheelin op te gaan. Tony Drehan uit Dublin startte de maand op een schitterende manier met een fraaie, ruim twee pond zware bruine forel op een Sooty Olive patroon. In het begin van de week was het vissen weinig opwindend, maar in de loop van de week werd het beter en werd er plaatselijk een goede visserij gemeld. De Vangst van de Week was een ruim zes pond zware forel die door Christopher Defillon uit Navan gevangen werd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.