“And cast in wild foam we found Atlantic bass
Living on your western shore
Saw summer sunsets asked for more
I stood by your Atlantic sea
And sang a song for Ireland”

De Killybegs Mariners SAC zijn een zeer actieve club die met regelmaat wedstrijden organiseren en ze hebben een aantal zeer ervaren sportvissers onder hun leden. Deze week hebben ze de wilde kustlijn van Donegal aan een nader onderzoek onderworpen, waarbij ze rustige momenten tussen de stormbuien in benutten en daarbij een schitterende visserij beleefden vanaf het strand en de rotsen.

Afgelopen vrijdagavond werd er weer een wedstrijd gevist en een mooie golfslag verwelkomde de zeevissers op deze prachtige avond.

Een prachtige avond om wat te vissen, wat grappen onderling te maken en een vriendschappelijke wedstrijd te vissen.
Een prachtige avond om wat te vissen, wat grappen onderling te maken en een vriendschappelijke wedstrijd te vissen.

Vanaf de eerste worp werd er goed gevangen, waarbij er veel platvis van een mooi formaat gevangen werd, deze werden gevolgd door kathaaien waarmee de scorekaarten snel volliepen. De uitslagen lagen dicht bij elkaar, Pat Cunningham won een prijs voor de langste schol van 38 cm, hij werd gevolgd door Peter McGroary, John Cunningham had het grootste aantal centimeters.

Een mooie schol van het strand.
Een mooie schol van het strand.

Twee van de sportvissers hadden het idee om een sessie op zeebaars te proberen, gewoon met een kunstaashengel over de rotsen klauteren en her en der oppervlaktekunstaas en wiervrije softbaits plaatsen. Dit moderne kunstaas kun je plaatsen op plekken waar je vroeger geen kunstaas had durven werpen, op heel ondiep water bijvoorbeeld waar de zeebaarzen in Donegal wachten op wat mee gespoeld wordt. Beide jongens wisten enkele mooie zeebaarzen te landen, het is mooi om te zien dat deze vissoort zijn verspreidingsgebied verder naar boven uitgebreid heeft of beginnen de sportvissers er hier nu pas gericht op te vissen?

Een mooie, op kunstaas gevangen zeebaars voor Christopher.
Een mooie, op kunstaas gevangen zeebaars voor Christopher.

Het jagen op verschillende vissoorten wordt steeds populairder onder zeevissers, er worden op dit gebied jaarlijks ook vele wedstrijden georganiseerd waarbij het hoogste aantal soorten de winnaar voortbrengt. De betekent dat ook het vissen op kleine vissoorten een hoop plezier kan geven, waarbij je bij elke worp hoopt op weer een nieuwe vissoort om aan de lijst toe te voegen. Christopher Noctor is zonder twijfel een van de beste ‘species hunters’, hij heeft dit jaar al 52 vissoorten achter zijn naam staan, maar de laatste was bijzonder, een zeer zeldzame vangst. Vissend met kleine haakjes wist hij een Connemara Clingfish (Lepadogaster candolii) te vangen, een zeer zeldzame vangst en onze Vangst van de Week.

Connemara Clingfish.
Connemara Clingfish.

Christopher wist ook twee blonde grondels te vangen, daarnaast wist hij punten te verzamelen met de vangst van makreelgepen, een kleine, op geep lijkende vissoort die in grote scholen aanwezig kan zijn en die de blauwvintonijn de Donegal Bay in lokt om hierop jacht te maken. Makreelgeep is ook een goede aasvis voor het vissen op snoek, er zullen dus wel wat vissen in de vrieskist beland zijn.

Johnny met een mooie makreelgeep.
Johnny met een mooie makreelgeep.
Stefan Martin met een fraaie pollak.
Stefan Martin met een fraaie pollak.
Donegal lipvis.
Donegal lipvis.

Stefan Martin
Killybegs mariners SAC

Facebook: www.facebook.com/mariner.sac

Ga vissen…

Mariners zeevisclub Killybegs, County Donegal. De club organiseert wedstrijden vanaf de kust en vanaf boten en verder ook vistrip door geheel Ierland. Je kunt in contact met ze komen via www.facebook.com/mariner.sac.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.