Het weer is sterk verbeterd voor zowel de vis als de sportvisser in de afgelopen week, met een toename van de hoeveelheid gevallen regen op veel plaatsen en een daling van de temperatuur over het gehele land. Vrijwel het gehele land heeft nog te lijden van de droogte, veel rivieren en meren staan nog steeds laag. Sommige regenrivieren zagen het waterpeil tijdelijk wat omhoog gaan en de zalmen en zeeforellen probeerden van deze opleving te profiteren.

Het waterpeil steeg en de watertemperatuur ging omlaag op de Moy na zware regenbuien op donderdag en vrijdag, dit maakte dat er 266 zalmen gevangen werden in de daarop volgende dagen. De Erriff werd weer geopend nadat het vissen hier drie weken gesloten werd vanwege de omstandigheden, tot en met donderdagmorgen werden er hier twintig zalmen geland. Costelloe en Fermoyle zagen een grote toename in de vangsten aan zeeforel nadat het weer omgeslagen was, het lijkt er op dat de zeeforel in grotere aantallen de rivieren optrekt dan in de voorgaande jaren; iets dat het vermelden waard is.

Patrick Rousseau, Jean Jacques Daurat en Nicolas Lafaurie op de Cloongee Fishery.
Patrick Rousseau, Jean Jacques Daurat en Nicolas Lafaurie op de Cloongee Fishery.

Op het forelfront waren Lough Corrib en Lough Mask het terrein waar een succesvol evenement tegen autisme vervist werd Aan ‘Cast A Line For Autism’ namen 52 sportvissers deel, de Irish Guide Dogs en instellingen die zich inzetten voor kinderen met speciale behoeften profiteerden van het evenement. De visserij heeft op Corrib een sterke verbetering te zien gegeven, er zijn vissen tot een pond of tien zwaar geland, hoofdzakelijk op natte en droge meivlieg- en schietmotimitaties. Hoewel de de rivier de Nore erg laag staat, azen de forellen toch goed tijdens de koelere perioden van de dag; een groep vissers wist hier in totaal 35 forellen te landen.

Elaine Stone uit Yorkshire met een fraaie bruine forel van Corrib.
Elaine Stone uit Yorkshire met een fraaie bruine forel van Corrib.

Witvissers hebben verslagen ingestuurd over een goede visserij op de kanalen en op de Shannon en Erne-systemen. Het Killeshandra Festival werd gewonnen door Wayne Fuller met een totaal gewicht van 65 kilogram gedurende de week. Het Grand Canal levert een goede visserij op, met diverse vismethoden en op allerlei vissoorten. Op de Shannon nabij Banagher wordt mooie blankvoorn gevangen met de voerkorf en maden als aas.

Een fraaie zeelt van het Grand Canal.
Een fraaie zeelt van het Grand Canal.

Langs de zuidkust wordt er veel kleine zeebaars gevangen, een prima belofte voor de toekomst. De makreel is nu vrijwel overal langs de kust te vinden, vanuit Waterford worden er bijvoorbeeld mooie vangsten gemeld. Langs de westkust worden er goede vangsten bij het vissen op de riffen gemeld, waarbij ook de aantallen aan blauwe haai een stijgende lijn laten zien.

De Vangst van de Week gaat naar twee sportvissers, de ene jong, de andere met een jong hart, die elk hun eerste vis van een bepaalde vissoort wisten te landen. Kristof Molnar wist zijn eerste snoek te landen in de Shannon Harbour, terwijl Jasper Coyle de eerste zalm van zijn leven wist te vangen – beide gefeliciteerd.

Kristof Molnar wint de gezamenlijke Vangst van de Week met zijn eerste snoek die hij in de Shannon Harbour wist te haken.
Kristof Molnar wint de gezamenlijke Vangst van de Week met zijn eerste snoek die hij in de Shannon Harbour wist te haken.

Paul O’Reilly
Catch, Photo, Release

Wanneer je een vangstbericht geschreven hebt dat interessant genoeg is voor de Irish Angling Update, stuur dit dan naar contact@fisheriesireland.ie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.