Andy Burnett van IFI’s Education & Outreach team bericht over een super vangst voor een van de deelnemende studenten:

De zeventien jaar oude Cassie Bonner had een perfecte introductie in het sportvissen, toen ze een gedeelte van de theorie, die ze geleerd had, in de praktijk bracht in County Donegal. Cassie had deelgenomen aan het Go Fishing programma, dat gegeven wordt door IFI en Foroige, dat tot doel heeft om meer jeugd te interesseren voor het sportvissen.

Cassie had vier van onze online sessies volbracht in de afgelopen twee weken, waarbij ze de nodige basiskennis over het sportvissen opgedaan had. Ze was er kien op om het geleerde uit de online sessies ook in de praktijk te brengen en Rathmullan Pier, Lough Swilly, County Donegal, was de plek die uitgekozen werd om het geleerde in de praktijk te brengen.

De sessie begon goed en al snel waren er meerdere jonge sportvissers aan het vissen vanaf de pier onder een blauwe hemel en in fel zonlicht. Er was volop makreel aanwezig en deze werden ook al snel gevangen. Na een poos besloten we van tactiek te veranderen, er werden hengels klaar gemaakt om op grotere vissoorten te vissen. Al na korte tijd wisten meerdere fraaie stekelroggen het aas te vinden, in sommige gevallen werden er zelfs twee tegelijkertijd gehaakt.

Terwijl een van de roggen binnen gedraaid werd, zag ik dat een mooie ruwe haai de rog volgde naar het oppervlak; we besloten dan ook een montage voor ruwe haai klaar te maken, met als aas een hele makreel. Vijftien minuten later en de hengeltop gaf een aanbeet door, vervolgens begon de spoel snel lijn af te geven toen de vis een snelle run besloot te maken. Cassie pakte de hengel op dat moment en wist onder begeleiding de haai naar de rand van de trappen te drillen, hier werd de vis voorzichtig onthaakt en weer onbeschadigd teruggezet, waarbij ze met kracht weg zwom. We schatten dat de ruwe haai ruim dertig pond zwaar geweest moet zijn. Om bij je eerste vistrip een dergelijke vis te vangen is uitzonderlijk en om die reden wint Cassie ook de eer van de Vangst van de Week.

Nadat we met meerdere sportvissers gesproken hadden, werd duidelijk dat er goede aantallen ruwe haaien aanwezig zijn en dit was de vijfde ruwe haai die vanaf de pier gevangen werd dit jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.