Een kort verslag van sportvisser Jonathon Andrews die vist aan de oevers van Lough Allen aan de top van het Shannon System.

Jonathon genoot van een vrij normale dag op het meer en viste in de jachthaven van Cleighran More. Hij gebruikte twee maden op een #14 haak en dat had een behoorlijk effect. Hij ving voorns tot een half pond zwaar en enkele mooie hybriden tot ruim anderhalf pond zwaar.

Een vis die hij naar het net bracht, bracht hem echter in verwarring – een zeer zilveren, mager uitziende vis, bijna haringachtig maar met een merkwaardige vetvin net als een forel. Het was een ‘pollan’, een inheemse Ierse vissoort en een overblijfsel uit de laatste ijstijd. Deze vissen zijn zeldzaam en worden bijna nooit gevangen door sportvissers. Rond deze tijd van het jaar komen ze naar het ondiepe water om zich voort te planten, maar verder leven ze in het diepere water van het meer.

Wanneer je een pollan, char, smelt of een andere ongewone vis vangt, horen we dat graag.

Over pollan

De pollan is endemisch in Ierland, wat betekent dat het een inheemse soort is die alleen in Ierland voorkomt, waardoor het een heel bijzonder deel van ons natuurlijk erfgoed is. De pollan wordt meestal geclassificeerd als een soort binnen het geslacht Coregonus, een diverse groep soorten die samen bekend staan als houtingen in de visfamilie Salmonidae, samen met zalm, forel en char. De pollan (Coregonus pollan) is zeer nauw verwant aan de Arctische cisco (Coregonus autumnalis), die leeft in de Arctische gebieden van Siberië, Alaska en Canada.

De pollan wordt soms beschouwd als een ondersoort (Coregonus autumnalis pollan) van de Arctische cisco die een glaciaal relict is geworden, wat betekent dat pollanpopulaties geïsoleerd raakten toen het verspreidingsgebied van de Arctische cisco noordwaarts kromp na de terugtrekking van koudere omgevingen aan het einde van de laatste ijstijd. Pollanpopulaties zouden zich duizenden jaren geleden in de riviersystemen van Ierland hebben verspreid toen ze met elkaar werden verbonden door smeltend gletsjerwater, maar raakten vervolgens geïsoleerd toen zich grote meren vormden. Vandaag de dag overleven ze alleen nog in Lough Allen, Lough Ree en Lough Derg aan de rivier de Shannon, evenals in Lough Erne en Lough Neagh. De populatie in Lough Neagh is het talrijkst en wordt commercieel bevist.

Pollan is een scholenvis die zich voedt met ongewervelden van het formaat plankton in meren en meestal ongeveer vijf jaar oud worden. De staat van de instandhouding van de pollan in Ierland is geclassificeerd als kwetsbaar. Pollan worden bedreigd door de verslechterende waterkwaliteit, invasieve soorten en warmere watertemperaturen als gevolg van klimaatverandering.

Ga vissen…

Drumshanbo Coarse Angling Centre

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.