Alek Nowak bericht over de belevenissen van Jonasz en Milosz, natuurfanatiekelingen die tot visfanatiekelingen geworden zijn, tijdens hun meest recente zeevistrip…

Afgelopen zaterdag zijn we naar Dun Laoghaire Harbour getrokken voor een mini-jacht op verschillende vissoorten. Gewapend met twee lichte vaste hengels (met kleine dobbermontages) en een bescheiden dropshot-uitrusting, wisten mijn twee zoons, Jonasz (9) en Milosz (6), en ik zes verschillende vissoorten te landen en terug te zetten tijdens een middagje vissen.

– 2 gevlekte lipvissen
– 9 pittoreske zwartooglipvissen
– 8 ongewoon stoutmoedige slijmvissen
– 1 ongelooflijk knappe groene zeedonderpad
– 5 alom aanwezige wijtingen en
– 3 erg fraaie, maar toch verbazingwekkend moedige dwergbolken

Er was ook een bijvangst van een vrij indrukwekkende fluwelen zwemkrab, die per ongeluk aan een van zijn gewrichten gehaakt werd en ongelukkigerwijs wat te hard op het beton belandde. Verbaasd en een poot missend, maar toch noch steeds dodelijk gevaarlijk (aan de ogen te zien, tenminste), werd deze snel weer huiswaarts gestuurd.

Toen de zeepieren op waren, ging de jacht door dankzij zeeslakken met een bijna gelijk blijvend resultaat.

Behalve dat de beide jongens hun beklag deden over de karige hoeveelheid aas, werd ik er door de twee op gewezen dat onze voorraad haken in verschillende maten aanvulling benodigde – dit omdat het verwijderen van een diep geslikte, maat 10 weerhaakloze haak bij de slijmvissen een onbegonnen zaak was; de vissen probeerden in mijn hand te bijten als een wilde kat. Het was noodzakelijk om de lijn door te snijden en de vis met haak en al terug te zetten, met de hoop dat de haak snel weg zou roesten of los zou komen; we wensten de kleine vechters het allerbeste.

De jongens hadden glinsteringen in hun ogen vanaf de eerste vissen die geland werden, na twee dagen zullen die zonder twijfel nog steeds in hun ogen zichtbaar zijn… Het zal een erg lange schoolweek voor ze worden, totdat we weer op pad kunnen voor nog een allerbeste dag van hun leven!

Goed gedaan Jonasz en Milosz, jullie zijn waardige Vangst van de Week winnaars. We kijken er naar uit om meer over jullie avonturen te horen in de toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.