Gary Robinson van Kayak Fisherman Ireland is van nature een romanticus… op zaterdag in ieder geval. De zondag was een ander geval, toen moest er gevist worden… Hij berichtte aldus:

De zaterdag was een prachtige dag, maar om een Valentijnsdag bloedbad te voorkomen verschoof ik mijn visplannen naar de zondag. De zaterdag was het een stuk droger dan op zondag.
De regen begroette me toen ik ontwaakte, deze werd begeleid door een sterke wind. Ik was eerst van plan om de bovenloop van de Shannon te bevissen, maar ik voelde er weinig voor om een uur te rijden om vervolgens vast te stellen dat het water niet bevist kon worden. Ik besloot om wat beschutte wateren dichter bij huis te bevissen. Ik was net begonnen met het opbouwen van mijn Ride 115X kajak toen ik benaderd werd door een dame die haar hond aan het uitlaten was. De regen kwam met bakken naar beneden en ze moet me compleet voor gek verklaard hebben dat ik ging vissen in dit weer; ze vergat dat zij op dat moment al aardig nat aan het worden was…

 

Rolls Royce vorm van transport
Rolls Royce vorm van transport

Ik liet de kajak te water en vond mijn weg door smalle plassen en kanaaltjes die de verbinding vormden hiertussen. De watertemperatuur was net boven de zes graden en dit betekent dat de snoek spoedig zal gaan paaien. Met dit in het achterhoofd besloot ik om me meer te concentreren op de ondiepe richels dan op het diepere water. Hiervoor gebruikte ik ondiep lopend kunstaas en ik viste hiermee de bovenste drie meter van het water af.

Nadat ik een kleine, ondiepe plas afgevist had waarvan ik verwacht had dat deze wel een aanbeet op zou leveren, richtte ik mijn aandacht op de volgende plas in het systeem. Werpend met een kleine Sakura Golem Crank plug in de richting van het riet, viste ik deze al twitchend terug, waarbij ik de plug telkens ongeveer een meter diep liet komen. Vissend boven vier meter water boog de hengel plotseling diep door, het was duidelijk dat ik een mooie vis gehaakt had die de slip direct liet snorren.

Een mooi formaat snoek op een regenachtige zondag.
Een mooi formaat snoek op een regenachtige zondag.

Toen ik haar naar het wateroppervlak gedrild had zag ik dat de haak goed houvast gevonden had en ik drilde de vis dan ook verder rustig uit. Toen de snoek uitgedrild was, tilde ik haar uit het water en begon haar te onthaken, een simpele zaak met de Cox & Rawle Inline Replacement Singles. Een snelle foto en toen gleed de snoek al terug het water in. Ze had een seconde of vijftien ondersteuning nodig in het water naast de kajak voordat ze met een krachtige slag van de staart de diepte in verdween. Een mooi formaat snoek en een goede vangst ter afwisseling van enkele visloze trips.
Ik viste nog een tijd door, maar het weer werd er niet beter op. Helaas schijnt de zon niet altijd in Ierland! Het kwam de gehele middag met bakken uit de hemel. Nadat ik nog twee plasjes afgevist had, besloot ik mijn weg terug door het labyrint te zoeken. Het zou mooi zijn wanneer ik deze week nog een uitstapje kon maken.

Kajaksportvisser Gary Robinson met een mooie snoek die hem onze ‘Vangst van de Week’ oplevert.
Kajaksportvisser Gary Robinson met een mooie snoek die hem onze ‘Vangst van de Week’ oplevert.

 

Gary Robinson
kayakfishermanireland.com

Kajakvissen in Ierland

Gary ontdekte de spanning, de vrijheid en het pure plezier van het vissen met een kajak bijna bij toeval. Nadat hij kajaks aangeschaft had met de bedoeling om trips te maken met zijn partner, kwam hij er al spoedig achter dat kajaks ook een prima visplatform kunnen zijn. Enige zoektochten op internet maakten hem duidelijk dat hij die mening deelde met meer mensen. Amerika en Australië hebben al florerende populaties aan kajakvissers. Verdere aanmoediging had hij niet nodig, he bouwde zijn eerste sit on top kajak om tot een compleet visplatform en beviste daarmee wateren die anders vrijwel onbereikbaar waren. Inmiddels vist hij al weer vijf jaar met de kajak en hij weet nog niet van ophouden.
Je vindt meer over Gary en zijn avonturen opwww.kayakfishermanireland.com.
DISCLAIMER NOTE: Inland Fisheries Ireland heeft geen voorkeur voor bepaalde merken.