David Edwards, de schipper van de charterboot Tigger, is nog steeds aan het vissen en de sportvissers aan boord vangen zelfs nog specimen vissen op dit late moment in het jaar. Hieronder geeft hij een overzicht van hoe 2017 er uit zag.

Nu dat we het einde van 2017 naderen, moest ik nadenken over de visserij vanuit Clonakilty dit jaar. In de lente was er volop pollak en koolvis vlak onder de kust, samen met een goed aantal kabeljauwen tot in de lage, dubbele cijfers. Makreel was volop aanwezig in de maanden april en mei, dit maakte dat we al vanaf begin juni op blauwe haai konden gaan vissen.

De makreel verdween grotendeels voor de rest van het jaar, ze leken slechts op enkele dagen nog in voldoende grote aantallen aanwezig. Dit maakte dat er meer met kunstaas gevist werd dan in het voorgaande jaar, maar dit had nauwelijks invloed op de aantallen vissen die aan boord kwamen.

 

Een 140 ponds haringhaai kort voordat ze weer teruggezet wordt.
Een 140 ponds haringhaai kort voordat ze weer teruggezet wordt.

In juli leek er volop haringhaai aanwezig te zijn, tijdens een van de trips werden er vier geland waaronder een exemplaar van 140 pond zwaar. Ik ben hoopvol dat deze vissoort in grotere aantallen en zwaardere gewichten aanwezig zal zijn in de komende seizoenen. Blauwe haaien waren constant aanwezig tot in oktober, maar ze waren erg onvoorspelbaar. In een periode van drie dagen beleefden we een dag waarbij er maar twee geland werden en een trip waarbij er 28 naar de boot gedrild konden worden! In de meeste gevallen werden pollak en koolvis als aas gebruikt omdat er een tekort was aan makreel.

Izaak’s wijting was precies 60 cm lang op de meetlat en omdat hij een geoefende sportvisser is zal hij zijn specimen ook zeker claimen. Het levert hem alvast de Vangst van de Week op.
Izaak’s wijting was precies 60 cm lang op de meetlat en omdat hij een geoefende sportvisser is zal hij zijn specimen ook zeker claimen. Het levert hem alvast de Vangst van de Week op.

In totaal zijn er 26 vissoorten gevangen en hoewel de 140 ponds haringhaai een memorabele vangst was, zou ik als topvis voor de makreel van bijna drie pond zwaar gekozen hebben als vis van het jaar, dit totdat Izaak Bradley een ruim drie pond zware wijting aan boord wist te krijgen deze week. Dit maakt nog eens duidelijk dat de kwaliteit aan vissen nog steeds uitstekend is langs de kust van West Cork op elk moment van het jaar.

Laat 2018 maar komen.

David Edwards
Tigger
Clonakilty Coastal and Deep Sea Charters

Ga vissen…

De Tigger is een speciaal gebouwde Procharter 31 sportvisboot, die aangedreven wordt door een 330 pk dieselmotor en uitgerust is met alle veiligheidsmiddelen. Het vissen boven riffen en nabij de bodem is over het algemeen het meest productief, je kunt hierbij ruim twintig verschillende vissoorten vangen wanneer je je kunstaas en aas aan weet te passen. Vanaf half juni tot in oktober is het doorgaans mogelijk om op blauwe haai te vissen, dit gebeurt op 15 tot 20 kilometer uit de kust. Alle haaien worden weer teruggezet en in recente seizoenen worden er duidelijk grotere haaiensoorten, zoals makreelhaaien en voshaaien, gezien.
Website: www.irelandseaangling.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.