Omdat er nu nauwelijks gevist kan worden in Ierland, leek het ons een goed idee om eens door de archieven te gaan voor een blik op het verleden. Een verhaal dat goed gedocumenteerd is en de moeite waard om herhaald te worden, is dat van de legendarische sportvisser Jack Shine. Jack was een man uit Cork die in de jaren ‘50 van de vorige eeuw het sportvissen ontdekte, toen hij naar County Clare verhuisde om daar te wonen en werken.

Jack, die zijn ervaringen deelde met zijn nieuwe buren, werd zeer bedreven in het landen van zeebaars, lipvis en pollak, vissoorten die toen veelvuldig te vinden waren langs de kust van Clare. Op zoek naar een nieuwe uitdaging, besloot hij iets te proberen wat verder ongehoord was: zijn nieuwe droom bestond er uit dat hij een vis van ruim 90 pond zwaar wilde landen vanaf de kust met standaard materiaal voor het strandvissen.

Jack wist dat er haringhaai aanwezig was in het gebied, ze stonden er om bekend dat ze naar de diepte verdwenen met hele paternosters aan waardevolle makrelenvliegen; de sportvissers vloekend achterlatend boven het diepe water met een rotsachtige bodem waarboven gevist werd. Met een grote gedrevenheid door de uitdaging, maakte hij zich op om de vele diepe plekken langs de kust van Clare te onderzoeken, op zoek naar die uitzonderlijke 90 pond plus vis.

John Culliname bewondert de 103,5 pond zware haringhaai die Jack in 1964 bij Ballyreen wist te vangen.

Zoals eerder opgemerkt werd, is het verhaal goed gedocumenteerd en, zoals met elk verhaal, dient het op de juiste wijze verteld te worden (en we willen de pret niet bederven door hier alles te onthullen). In plaats daarvan kun je over Jack’s ervaringen lezen op de website van het Irish Specimen Fish Committee of lees  ‘Shark Fishing the Shine Way’ door Peter Foster hier.

Wanneer je een kort interview wilt zien met deze bijzondere man, er is er een beschikbaar in de archieven van RTE, maar de beste optie is wellicht om een kop thee te zetten, een comfortabele stoel te zoeken en te genieten van de 48 minuten lange Audio Angling Podcast, zoals deze samengesteld is door Phil Williams en Mick White op het FishingFilms and Facts Youtube Kanaal.

We moeten hier vermelden dat het toen andere tijden waren, alle soorten vissen kwamen in grote aantallen voor en ze werden stuk voor stuk gevangen voor consumptie; dit in tegenstelling tot de huidige ‘verlichte’ tijden waarbij instandhouding en conservering een must zijn om de ingestorte visbestanden te beschermen. In de jaren ’50 kwam ‘catch and release’ niet op in de gedachten van een sportvisser.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.