Donegal Bay bruist nog steeds van de activiteiten doordat zwermen aasvissen goede aantallen blauwvintonijnen aantrekken. De vloot uit Sligo en Donegal die zich richt op blauwvintonijn heeft recentelijk te maken gehad met slechte weersomstandigheden, nu zullen de nieuwe reisbeperkingen hun pogingen verder beperken. De boten zullen nog steeds de zee op gaan met in inachtneming van Covid 19 maatregelen, dus wanneer je in een van de beide counties woont en je wilt eens het gevecht aangaan met de vis van je leven, neem dan contact op met een van de schippers op de Tuna CHART met een licentie voordat het seizoen voorbij is.

De Kiwi Girl heeft dit jaar contant vis weten te vangen en met vijf weken resterend voor het seizoen van blauwvintonijn, heeft schipper Declan Kilgannon al de doelen verpulverd die hij hoopte bereiken voordat de eerste spreader bar het water in ging. Declan had een bekende gast aan boord tegen het eind van september, de voormalige rugbyspeler voor het Ierse nationale team, Lions en Leinster Shane Byrne bewees dat hij nog steeds de strijd aan kan gaan met zwaargewichten. Hij heeft ooit eens de bijnaam ‘mullet (harder)’ gekregen, maar daar kan zeker verandering in komen nu hij deze indrukwekkende vissen blijft landen.

Aan boord van de Kiwi Girl wordt opnieuw een blauwvintonijn van een merk voorzien.

Adrian Mooloy had aan boord van de Deep Blue eveneens een record brekend seizoen, met ruim 190 blauwvintonijnen geland, gemerkt en teruggezet in Dongela Bay tot en met donderdag 8 oktober; een indrukwekkend aantal en dat is nog zachtjes uitgedrukt. Op de donderdag werden er vijf blauwvintonijnen geland, die stuk voor stuk gemerkt en in goede conditie teruggezet werden; bijna dagelijkse praktijk voor Tuna.ie.

Tuna.ie #190.

Tuna Mick is ook in de driedubbele cijfers beland dit jaar, blauwvintonijn nummer 100 werd geland, gemerkt en teruggezet op donderdag, dit met hulp van Mick’s maatje Pat Cunningham. Pat drilde vier handzame blauwvintonijnen naar de boot met gewichten tot 315 pond, niet gek voor enkele uren vissen. Mick, zoals veel schippers met hem, heeft veel reserveringen verloren door de Covid 19 pandemie, het was mooi om de klap wat te verzachten met hulp van Pat.

Pat Cunningham in beeld met blauwvintonijn nummer 100 voor Tuna Mick.

Tuna CHART

De Tuna CHART (CatcH and Release Tagging) maakt het mogelijk voor schippers met een licentie om Atlantische blauwvintonijn te vangen, van een merkje te voorzien en weer terug te zetten, met als doel om gegevens te verzamelen langs de Ierse kust. Het programma, dat ontwikkeld is door Inland Fisheries Ireland en het Marine Institute in samenwerking met de Sea Fisheries Protection Authority, het Department of Agriculture, Food and the Marine en het Department for Communications, Climate Action and Environment, ging op proef van start in 2019.

Het seizoen 2020 ging van start op 13 juli en wordt afgesloten op 12 november 2020.

Geautoriseerde boten

Sportvissers die deel willen nemen aan deze visserij, dienen dit alleen te doen aan boord van een sportvisboot die geautoriseerd is om deel te nemen aan dit pilotprogramma. Iedereen die deelneemt aan deze visserij aan boord van een schip dat niet over de juiste papieren beschikt, overtreedt de Sea-Fisheries and Maritime Jurisdiction (blauwvintonijn) Regulations.

Een compleet overzicht van geautoriseerde schippers is hieronder te vinden:

 

Naam

Naam boot

Huidige haven

Adrian Molloy
Killybegs, Co. Donegal
Brian McGilloway
Killybegs Co. Donegal
Donal McMenamin
Killybegs, Co. Donegal
Michael Callaghan
Killybegs, Teelin, Co. Donegal
Michael McGettigan
Killybegs, Co. Donegal
Patrick O’Doherty
Bundoran Pier Co. Donegal
Daryl Ewing
Rosses Point, Co. Sligo
Declan Kilgannon
Mullaghmore Co. Sligo
John Brittain
Cleggan, Co. Galway
John Fleming
Galway
Luke Aston
Carrigaholt, Co. Clare
Noel Kelleher
Kilrush, Co. Clare
Peter Power
Mullaghmore Co. Sligo
Thomas McCallion
Rosses Point, Co. Sligo
Carroll O’Donoghue
Kinsale, Co. Cork
David Edwards
Courtmacsherry, Co. Cork
Derek Schwartau
Ballycotton, Co. Cork
Séan Maxwell
Courtmacsherry, Co. Cork
Tony Santry
Marlogue, Cobh Island, Cork Harbor
Adrian Nowotynski
 Union Hall Co. Cork
Kieran Collins
Baltimore, Co. Cork
Tom Collins
Reen, Union Hall, Co. Cork

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.