Home hengelsport nieuws zee Zee-engel gevangen met kunstaas in de monding van de Shannon

Zee-engel gevangen met kunstaas in de monding van de Shannon

1420
0

Via de ISFC kregen we een bericht toegestuurd over een van de meest ongewone vangsten met de hengel in vele jaren, de gelukkige sportvisser Stephen Gill wist een zeer zeldzame zee-engel te vangen met kunstaas. Deze prachtige vissen zijn tegenwoordig erg zeldzaam in de Ierse wateren en ze komen maar zelden voor in vangsten van sportvissers. Wanneer ze gevangen worden, dan is het meestal met natuurlijk aas.

Stephen was een dag lang onderweg in de delta van de Shannon met zijn kunstaashengel. Het was een dag met weinig actie en na drie uur werpen merkte hij iets ongewoons op in het water terwijl hij een nieuwe worp maakte met zijn kunstaas. Terwijl hij zijn kunstaas terug viste, hield hij het in de gaten en eerst dacht hij dat het twee stekelroggen waren die dicht tegen elkaar lagen, maar toen de vis dichterbij kwam was hij verbaasd om te zien dat om een zeldzame zee-engel ging (Squatina squatina).

Hij raakte nog meer verbaasd toen de zee-engel zijn kunstaas in het oog kreeg en het probeerde te grijpen. Voordat dat hij in de gaten had wat er gebeurde, stond hij al met een kromme hengel nadat de vis het kunstaas had weten te onderscheppen. Hij gebruikte relatief licht materiaal, de vis was sterker dan waar hij op voorbereid was, maar hij wist toch de controle te krijgen over de vis en na wat heen en weer getrek wist hij het op het zeewier langs de oever te krijgen. Omdat hij wist dat het om een zeldzame vissoort ging, liet hij de vis snel weer vrij en zag hij hoe de vis met krachtige slagen van de staart weer weg zwom.

Zee-engelen waren vroeger vrij algemeen langs de Ierse kust, er waren enkele plekken, zoals de Tralee Bay, waar ze regelmatig gevangen werden. Ze hebben echter zwaar te lijden gehad van de commerciële visserij en hun aantallen zijn hard afgenomen in de afgelopen jaren. Tegenwoordig is het uitermate zeldzaam dat er nog een van deze haaiachtigen gevangen wordt met de hengel. Tijdens de 70’ en 80’er jaren was het normaal voor het Marine Sportfish Tagging Programme om rond de 50 zee-engelen per jaar te merken. De laatste die volgens onze database gevangen is met de hengel dateert echter al van 2006. Wanneer ze gevangen werden met de hengel, dan was het altijd met natuurlijk aas, de vangst van een zee-engel met kunstaas is niet eerder gemeld.

 

VISSOORT: Zee-engel (Squatina squatina)
GEWICHT: naar schatting 18 – 20 pond
Totale lengte: 120 cm
GEBRUIKT MATERIAAL: Savage Gear Bushwacker XLNT2, 243 cm 15-40 gram,
Daiwa BG 3000 gevuld met 8strand Daiwa J-braid 20 lb , FG knoop en 60 cm YGK N Walker 16 lb Fluoro, Mustad wartelconnector en het kunstaas was een HTO Arctic Eel 120 mm – 15 gram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.