De Nederlandse hengelsportjournalist Rudy van Duijnhoven berichtte ons over een historische vangst die de charterboot Loch an Iasc de Vangst van de Week oplevert…

Een groep vliegvissers uit Duitsland, Ierland en Nederland maakte uitstekend gebruik van het rustige weer afgelopen weekend door het landen van negen blauwe haaien met gewichten van 55 tot 60 pond met de vlieg. Vissend aan boord van Tom Collins’ boot Loch an Iasc, die afgemeerd ligt aan de Reen Pier bij Union Hall, bleek de zaterdag een bijzonder hectische dag te zijn met diverse haaien die wel gehaakt werden maar ook weer verloren gingen, doordat de haak losschoot of omdat de leader brak; er ging zelfs een hengel doormidden deze eerste dag.

Rudy en Tom met een 55 tot 60 pond zware blauwe haai, gevangen met de vlieg.
Rudy en Tom met een 55 tot 60 pond zware blauwe haai, gevangen met de vlieg.

Tom Collins deed uitstekend werk met de rubby dubby om de haaien dicht bij de boot te krijgen en de eerste haai die gehaakt werd, pakte de vlieg in het zicht van iedereen op de boot. De Nederlandse freelance fotograaf en auteur Rudy van Duijnhoven drilde de vis gedurende 25 minuten aan een lijnklasse #12 uitrusting voordat Tom in staat was om de vis te netten en er een luide vreugdekreet opsteeg vanaf de boot. Deze vis had een geschat gewicht van 55 tot 60 pond en ze werd snel weer teruggezet nadat de (weerhaakloze!) vlieg verwijderd was en er foto’s gemaakt waren.

Twee haaien worden tegelijkertijd gedrild.

Twee haaien worden tegelijkertijd gedrild.

 

Meerdere haaien werden gemeten en van een merkteken voorzien.
Meerdere haaien werden gemeten en van een merkteken voorzien.

Rudy landde ook de tweede haai die dag, deze was minder zwaar, maar met zijn 35 pond nog steeds een stuk zwaarder dan wat de meeste vliegvissers ooit zullen landen aan de vliegenhengel. De Duitse vrouwelijke vliegvisser Christin Breuker drilde een grote haai tot vlak bij de boot, Tom raakte de leader aan, waarmee de haai technisch gesproken als gevangen beschouwd mocht worden. De vis dook vervolgens nog eens met kracht onder de boot waarna de verbinding tussen vliegenlijn en leader het begaf…

Markus drilt een grote haai.
Markus drilt een grote haai.

De tweede dag stapte de groep beter voorbereid aan boord en na een rustige periode in het begin brak de hel los! De IFI stafleden Markus Müller en Shane O’Reilly wisten elk een haai met de vlieg te vangen, net als de Duitse vliegvisser Mario Sanz. Rudy van Duijnhoven wist eveneens nog een blauwe haai te landen. Christin Breuker wist er deze dag zelfs drie te landen!! Vrijwel zeker is zij de eerste vrouwelijke vliegvisser in Ierland die met de vliegenhengel haai heeft weten te vangen. Deze tweede dag werden er nog eens vijf haaien gehaakt die weer los schoten of verspeeld werden.

Christin met de grootste van haar drie haaien.
Christin met de grootste van haar drie haaien.

Alle vissen werden gehaakt terwijl de streamer binnen gestript werd, vaak in het zicht van de mensen aan boord. Het was op geen enkel moment noodzakelijk om de vlieg in de rubby dubby te dopen of een stukje makreelvlees op de haak te schuiven. De haaien pakten de 20 tot 25 cm grote streamers alsof ze uitgehongerd waren.

De succesvolle internationale groep.
De succesvolle internationale groep.

Ga vissen…

De Loch an Iasc is een snelle 36 voet lange boot die gebouwd is in Valentia en in 2005 verbouwd werd voor vistrips en walvistochten. De boot heeft de verzekeringen en vergunningen om twaalf passagiers te vervoeren, de P5 vergunning maakt dat ze tot 30 mijl buitengaats kan gaan. Er zijn zitplaatsen voor twaalf passagiers aan boord, daarnaast is de boot ook voorzien van een toilet. De boot wordt voortgestuwd door twee Caterpillar 3126 motoren met een totaal vermogen van 700 pk, de boot kan dan ook snel grote afstanden afleggen. In 2014 heeft Tom Collins geïnvesteerd in nieuwe elektronica en heeft hij led verlichting aangebracht voor nachtelijke haaienvistrips. Tom heeft gemerkt dat een grote hoeveelheid licht de aasvis naar de boot lokt, die vervolgens de grotere roofvissen binnen bereik brengen. Voor informatie voor trips vanaf de Reen Pier in Union Hall, County Cork, neem contact op met Tom op het nummer +353 (0)87 – 279 2983.
E-mail: info@seaanglingcharters.ie
Website: www.seaanglingcharters.ie

13921009_1148419908549801_7710707284373414423_n

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.