Paul Waghorne van www.lanesboroughangling.ie wist nog een verslag in te sturen voordat hij zijn reis naar Ierland af moest breken. We wensen hem een snel herstel…

26 mei: Degenen die me de afgelopen twee weken ontmoet hebben, hebben misschien gemerkt dat ik rond liep met een virus wat resulteerde in veelvuldig hoesten. Sommigen zouden zeggen dat slapen in een tent dan niet echt helpt, maar ik word nu eenmaal graag wakker bij de geluiden van de natuur.
Het vissen was op zijn minst moeilijk te noemen. Ik blijf het belang van de watertemperatuur benadrukken, zolang deze niet boven de 13,5 graden Celsius komt, lijken de zeelten niet van zins om hun winterverblijf te verlaten naar de wat warmere oeverzones. Mijn enige zeelt deze week was dan wel de grootste van dit seizoen tot nu toe, de aantallen lijken inmiddels ook toe te nemen. Tim Collyer wist er acht te landen in zijn eentje, terwijl Keith en Clifford Moreley er samen eveneens acht wisten te landen. Misschien dat ze er nog meer gevangen hebben nadat ik gedwongen door mijn ziekte op huis aan moest.
Sinds ik thuis gekomen ben is de watertemperatuur in het meer gestegen tot 16 graden Celsius, geen wonder dat de Tinca’s zich aan het verzamelen zijn voor de paai; dit zal waarschijnlijk komende week plaats gaan vinden.

Veel bezoekers van Lanesborough zouden al blij zijn met één specimen, maar Keith Moreley had het geluk er twee te landen: een ruisvoorn van 1100 gram en een zeelt van 2868 gram.

Keith Morely wist een ruisvoorn van 1100 gram te landen.
Keith Morely wist een ruisvoorn van 1100 gram te landen.
Keith ving ook een zeelt van 2868 gram. Twee specimens!
Keith ving ook een zeelt van 2868 gram. Twee specimens!

Normaal gesproken bevis ik alleen rivieren in Ierland, maar afgelopen week besloot ik een viertal kleine meren te gaan verkennen in de nabijheid van Lanesborough. Deze meertjes staan niet op Google Maps, ze zijn alleen te vinden op Google Earth of door lokale kennis. Elk van de meertjes zou iets speciaals op kunnen leveren, in feite zullen ze dat in het verleden zeker al gedaan hebben!

Wanneer de meertjes wat gemakkelijker te bereiken zouden zijn, dan zouden de vier meertjes zeker bij meer mensen bekend zijn. Maar het kostte ons al een uur om de (enige) route naar een van de stekken te vinden. Ik kan niet wachten om hier nog eens te gaan vissen, ik ben er zeker van dat de wateren bijzondere vissen bevatten. Nadat ik het eerste meertje verlaten had, werd deze vis er nog gevangen.

Tommy McGee’s ruisvoorn of ruisvoorn/blankvoorn hybride met een gewicht van 1895 gram.
Tommy McGee’s ruisvoorn of ruisvoorn/blankvoorn hybride met een gewicht van 1895 gram.

Tommy McGee ving deze ruisvoorn met een gewicht dat heel dicht bij het Ierse record komt. De locatie blijft geheim om te voorkomen dat het water overbevist wordt. Er zijn twijfels of de vis wel een 100% ruisvoorn is, ik denk van wel, volgens ons komt er geen brasem of blankvoorn voor in dit meertje. Hoe dan ook, het is nog steeds een bijzondere vangst, ze verdient de titel ‘vis van het jaar’.

Voor dagelijkse updates over het vissen op Lanesborough kun je kijken op Paul Waghorne’s website: http://www.lanesboroughangling.ie/.

Milieurisico’s
Vanwege de risico’s voor het milieu die veroorzaakt worden door de populaties aan Aziatische korfmossels kunnen sportvissers alleen de leefnetten gebruiken die beschikbaar zijn aan beide zijden van de brug, van het Daybreak Filling Station, Ballyleague en Bridie Holmes Fishing Tackle Shop, Lanesborough.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.