Home Nuttige Informatie voor vissers in Ierland

Nuttige Informatie voor vissers in Ierland

Klimaat en weersvoorspellingen

Ierland heeft een gematigd klimaat, waarbij er het gehele jaar door regen kan vallen. Over het algemeen is het zo, dat hoe verder je naar het westen gaat, des te natter zijn de omstandigheden. Deze regen betekent dat er uitstekende omstandigheden ontstaan voor de zalm en zeeforel, maar ook dat de sportvisser de lokale weersverwachtingen in ogenschouw moet nemen alvorens te gaan vissen.

De visserij is in bijna alle gevallen afhankelijk van de heersende weersomstandigheden, het peil van het water, barometerstand en temperatuur. De meeste Ierse rivieren en meren staan onder invloed van seizoensgebonden ritmes van hoog en laag water. Harde wind in de lente of de herfst kan het vissen op de meren voor korte tijd onveilig maken. Wanneer je van plan bent een van de grote Ierse loughs te gaan bevissen, dan is het belangrijk om van tevoren naar de weersvoorspelling te kijken en je visdag aan de hand daarvan te plannen.

Dagelijks worden er weersvoorspellingen uitgezonden op de radio- en televisiezenders van RTE, verder zijn ze ook beschikbaar via Internet (www.rte.ie). Weersvoorspellingen zijn ook te bekijken via Aertel (Teletekst) op pagina 160. Weersvoorspellingen zijn eveneens beschikbaar van de Irish Meteorological Service – Met Eireann, via internet viawww.met.ie, of door te bellen, tegen lokale kosten, met:

  • Munster: 1550 123 850
  • Leinster: 1550 123 851
  • Connacht: 1550 123 852
  • Ulster: 1550 123 853
  • Dublin: 1550 123 854
  • Kustgebieden: 1550 123 855

Ook veel andere websites op het internet bieden accurate weersvoorspellingen.

Toegang tot een water

De Ierse wateren zijn doorgaans toegankelijk via agrarisch land en sportvissers krijgen vrijwel altijd toestemming hiervoor van de plaatselijke agrariërs. Mocht je twijfelen, vraag dan de agrariër om toestemming om zijn land te betreden om een water te kunnen bevissen. Ze zullen je een warm welkom geven, maar respecteer hun eigendommen, gewassen en dieren, ontsteek geen vuren, laat geen vuil achter en sluit de hekken weer achter je wanneer deze gesloten waren. Let er bij het parkeren van je auto op dat je geen hekken blokkeert.

Veiligheid

Sommige Ierse wateren zijn enorm groot en kunnen gevaarlijk worden in perioden met een harde wind. Er kunnen riffen of rotsformaties liggen en die kunnen zelfs op een rustige dag gevaarlijk zijn. Ben je van plan om met een boot te gaan vissen, vertel dan iemand in welk gebied je wilt gaan vissen en hoe laat je verwacht terug te zijn. Het is van belang een water en de gevaarlijke punten ervan te leren kennen alvorens er zonder hulp van anderen te gaan vissen; maak gebruik van de diensten van een visgids of ghilly tijdens de eerste paar dagen op een nieuw water. Elke sportvisser aan boord is wettelijk verplicht een reddingsvest te dragen. Het is ook aan te raden deugdelijke, waterdichte kleding te dragen tijdens het vissen vanaf de oever of vanuit een boot. Ook het juiste schoeisel is van groot belang. Draag een beschermende zonnebril en een pet tijdens het vissen met de vlieg. Een insectenafweermiddel is essentieel wanneer je in de zomermaanden een van de vele kleine meren of rivieren wilt bevissen. Een publicatie over veiligheidsregels rond het sportvissen is op aanvraag beschikbaar van de CFB en de RNLI, of via:www.rnli.org.uk/who_we_are/media_centre/.

Irish Specimen Fish Committee

Jaarlijks publiceert de Irish Specimen Fish Committee (die de record- en specimenvangsten ratificeert, het adres is gelijk aan dat van de Central Fisheries Board), een lijst met alle grote snoeken die aangemeld zijn in het voorgaande jaar. Snoekvissers kunnen het jaarlijkse rapport inzien om te bekijken welke rivieren en meren specimenvissen opgeleverd hebben en waar, in het voorgaande jaar, de meeste grote snoeken gevangen zijn. Deze informatie is toegankelijk door in te loggen op http://www.irish-trophy-fish.com/, hier kun je de specimenvangsten aan snoek bekijken van de jaren 1999 tot aan 2010 door te clicken op een van de jaarlijkse rapportages van alle specimenvangsten gedaan in Ierland.

Federaties van forelvisclubs

In Ierland zijn er twee organisaties die de belangen vertegenwoordigen van de forelvissers. De Trout Anglers Federation of Ireland (TAFI) heeft een groot netwerk aan clubs en individuele leden en ze heeft als doel de visserij op zoetwater te ontwikkelen en beschermen, verder wil ze het sportvistoerisme en het vissen door de jeugd promoten. Je kunt contact opnemen met de TAFI door een brief te schrijven aan Simon O’Meara, adres: 178 Kirwin Park, Mountmellick, Co. Laois.

De tweede groepering is de National Anglers Representative Association (NARA). De NARA vertegenwoordigt forel- en zalmvissers middels contacten met locale en nationale overheden en agentschappen, met Regional en Central Fisheries Boards op het gebied van wetgeving, controle, het ontwikkelen van viswateren en toegang tot wateren. Informatie over de NARA is te vinden op haar website: www.nara.ie.

Snoekvisverenigingen

Er bestaan twee verenigingen van snoekvissers in Ierland. De grootste is de Irish Federation of Pike Angling Clubs (IFPAC), die een heel network heeft aan snoekvisclubs bij de belangrijkste snoekwateren. De vereniging organiseert regelmatig snoekviswedstrijden door het gehele land. Dit zijn met name wedstrijden die vanaf de oever gevist worden, maar er worden ook bootviscompetities gehouden en een aantal van de wedstrijden zijn ook toegankelijk voor deelnemers van buitenaf. Informatie over deze wedstrijden en over andere evenementen of contacten met de federatie is te vinden op hun website via www.angling-in-ireland.com.

Nieuwe brochures over Vissen in Ierland

Klik hier om onze nieuwe brochures te zien.