Gedurende vele eeuwen heeft de zalm een belangrijke plaats gehad in de Ierse folklore. Het meest bekende verhaal is dat van ‘Fionn mac Cumhaill’ en de ‘zalm der wijsheid’. Deze beroemde zalm was te vinden in de River Boyne in Co. Meath en volgens de legende zou de eerste persoon die deze zalm zou eten, alle wijsheid in de wereld verkrijgen. Fionn’s meester wist na vele jaren deze zalm te vangen en hij hoopte dat deze hem de begeerde wijsheid zou brengen. Echter, bij toeval, was het Fionn die als eerste van de zalm at, omdat hij bij het bereiden van de vis zijn vinger verbrande aan het hete vlees en vervolgens zijn vinger in de mond stak. Hij proefde van het vlees en verwierf alle wijsheid. Fionn werd vervolgens een van de grootste helden van Ierland en de legende van de ‘zalm der wijsheid’ wordt jaarlijks in leven gehouden door middel van een grote viswedstrijd op de Boyne.

Het al vele jaren bestaande record voor Ierse zalm betreft een vis van 51,3 pond, deze vis werd in 1874 gevangen op de rivier de Suir door ene Mr. Maher. Het is niet waarschijnlijk dat dit record in de nabije toekomst verbeterd gaat worden. Op dit moment geldt een zalm van 20 lbs. zwaar (circa 18 pond) als een specimen en jaarlijks worden er maar weinig vissen met dit gewicht gevangen.

Het huidige Ierse record voor zeeforel staat op 16 lbs 6 oz. (14,7 pond). Deze vis werd in 1983 gevangen op de River Shimna in Co. Down door Thomas McManus. Op dit moment geldt een zeeforel met een gewicht boven de 6 lbs. (5,4 pond) als een specimenvis, jaarlijks worden er heel wat vissen met dit gewicht gevangen op Lough Currane.