Home Ierland als bestemming voor het vissen op zalm en zeeforel Vismethoden en materiaal voor het vissen op zeeforel

Vismethoden en materiaal voor het vissen op zeeforel

De sportvisser kan in Ierland gebruik maken van drie methoden om op zalm en zeeforel te vissen:

  • Vliegvisse
  • Kunstaasvissen
  • Vissen met natuurlijk aas

Alle vismethoden zijn onderhevig aan landelijke en plaatselijke voorschriften, regels die nog wel eens onderhevig zijn aan wijzigingen. De meest recente informatie met betrekking tot deze voorschriften is te verkrijgen bij de Inland Fisheries Ireland.

Riveren

Voor het vliegvissen op zeeforel op de rivieren wordt doorgaans materiaal gebruikt dat ook geschikt is voor het vliegvissen op forel. Dit bestaat uit een 9 voets (2,75 meter) hengel voor een lijnklasse #6/7 in combinatie met een drijvende lijn. Aan de leader kunnen drie vliegen geknoopt zijn, maar ga terug naar twee of zelfs maar een vlieg wanneer je ’s nachts vist. De vliegen worden doorgaans schuin stroomafwaarts geplaatst.

Meren

Hetzelfde materiaal kan ook ingezet worden voor het vliegvissen op zeeforel op de loughs, maar veel mensen geven de voorkeur aan een langere vliegenhengel (tot 11 voet of 3,30 meter) voor een lijnklasse #7/8.

Zoutwater

Het vliegvissen op zoutwater is de laatste jaren sterk in populariteit gestegen. Traditioneel werd het al beoefend in de monding van de Erne, maar inmiddels heeft het zich ook verspreid naar andere gebieden. Doorgaans wordt een wat zwaardere vliegenhengel gebruikt, 9’ tot 9’6” (2,75 tot 2,90 meter) voor een lijnklasse #8/10, omdat je hiermee ook tegen de wind in nog voldoende afstand kunt behalen. Het vliegvissen op zoutwater kan zowel geschieden vanuit een boot als vanaf de oever.

Kunstvliegen

De meest effectieve kunstvliegen voor de zeeforel zijn de volgende: Claret Bumble, Teal Blue & Silver, Watson’s Fancy, Black Pennell, Bloody Butcher, Bibio, Connemara Black in de maten 10 tot 14 op zoetwater. Tot de vliegen voor zoutwater behoren Baltic Special, Blue Tandem, Minkies en diverse imitaties van prooivis.