Home Ierland als bestemming voor het vissen op zalm en zeeforel Vismethoden en materiaal voor het vissen op zalm

Vismethoden en materiaal voor het vissen op zalm

De sportvisser kan in Ierland gebruik maken van drie methoden om op zalm en zeeforel te vissen:

  • Vliegvisse
  • Kunstaasvissen
  • Vissen met natuurlijk aas

Alle vismethoden zijn onderhevig aan landelijke en plaatselijke voorschriften, regels die nog wel eens onderhevig zijn aan wijzigingen. De meest recente informatie met betrekking tot deze voorschriften is te verkrijgen bij de Inland Fisheries Ireland.

Vliegvissen

De klassieke manier om op zalm te vissen is met de vlieg. Tweehandige vliegenhengels zijn hiervoor niet persé noodzakelijk en Ierse vliegvissers geven over het algemeen de voorkeur aan eenhandige vliegenhengels.

Rivieren – Voor de meeste Ierse rivieren is een vliegenhengel met een lengte van maximaal 11’6” (3,50 meter) voor de lijnklasse #7/8 en voorzien van een drijvende vliegenlijn ruim voldoende. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals de Cork Blackwater of de Moy, waar een tweehandige vliegenhengel op zijn plaats is wanneer er gevist moet worden met zinkende lijnen in koud water. Vliegenreels (afhankelijk van het formaat van de rivier) dienen minstens 100 meter volglijn te kunnen bevatten. Leaders met een leaderpunt met een trekkracht van 12 lbs. zijn standaard, doorgaans wordt er slechts met een enkele vlieg gevist, met name op rivieren met de nodige rotsen en andere obstakels. Maak je gebruik van droppers (zijlijntjes waaraan een extra vlieg geknoopt is) dan bestaat er altijd de mogelijkheid dat deze ergens vast komt te zitten tijdens de dril van een vis. Traditioneel is het de stroming in de rivier die beweging geeft aan de vlieg. De langzamere gedeelten in een rivier worden dan ook meestal gemeden door de vliegvissers. Er zijn echter ook sportvissers die, op rivieren als de Moy en Mourne, gebruik maken van een buldo en een vlieg op dit rustige water. De Buldo en vlieg worden geworpen met een werphengel.

Loughs – Vliegvissen op zalm op de meren kan gezien worden als een Ierse specialiteit. De meeste loughs vissen optimaal wanneer er een goede golfslag op staat. Hengels in een lengte tot 11’6” (3,50 meter) voor een lijnklasse #7/8 worden gebruikt en het vissen op zalm geschiedt op dezelfde wijze als het vliegvissen op forel vanuit een driftende boot. Deze manier van vissen gebeurt in hoofdzaak met drijvende vliegenlijnen. Een standaard leader is voorzien van drie of vier vliegen, de leaders zijn getapered en hebben een punt met een treksterkte van 10 lbs. De vlieg aan de punt is vaak een shrimp fly (garnaalimitatie), de vliegen aan de droppers zijn standaard forel- of zeeforelvliegen in een maat 10 of 12. Een van deze vliegen is in veel gevallen een Green Peter (imitatie van bepaalde soort schietmot).

Kunstvliegen – Ierland is de geboorteplaats van veel bekende vliegen zoals de Thunder and Lightening, Black Doctor en Connemara Black. Echter, wanneer je je gedachten laat gaan over zalmvliegpatronen, dan is de shrimp fly een typisch Ierse zalmvlieg. De shrimp fly voor het vissen op zalm is uitgevonden door Pat Curry uit Coleraine die de originele Curry’s Red Shrimp ontwikkeld en gebonden heeft. Wanneer je een Ierse vliegendoos gevuld met shrimp flies opent, dan is de overheersende kleur een volle oranje kleur, dezelfde kleur als van een goede whiskey. Hoewel iedereen zijn voorkeuren heeft, doe je geen slechte keus met patronen als de Apache Shrimp, Bann Special Shrimp, Delphi Badger, Wilkinson Shrimp, Curry’s Red Shrimp of Foxford Shrimp. Ierse zalmvliegen zijn over het algemeen klein. In het voorjaar, wanneer het water koud is, wordt er een maat 8 gebruikt; wanneer het water opwarmt gaat de maat van de vliegen omlaag naar 12 of 14. Andere zalmvliegen die jaarlijks vis opleveren zijn de Tosh, Ally’s Shrimp, Cascade, Willie Gunn, Hairy Mary, Silver Stoat, Green Highlander en de Collie Dog.

Kunstaasvissen

Onder de juiste omstandigheden kan het vissen met kunstaas op zalm zeer effectief zijn. Staat het water hoog, dan is het vaak de enige bruikbare methode. Een kunstaashengel met een lengte van 8 tot 10 voet (2,40 – 3,00 meter) is voldoende voor de meest voorkomende omstandigheden. De bijbehorende werpmolen dient minsten 100 tot 150 meter nylon of gevlochten lijn met een trekkracht van 10 tot 15 lbs. te kunnen bevatten.

Vroeg in het seizoen wordt er veelal gevist met circa acht centimeter lange Devon Minnows of grote Toby-lepels, deze worden langzaam en diep gevist om de plekken te kunnen bereiken waar de zalmen liggen. De meest populaire spinner in Ierland is op dit moment de Flying ‘C’, waarbij ze in rood en zwart het meest gebruikt worden. Wanneer het water warmer wordt, kies je voor kleiner kunstaas en wordt dit sneller gevist. Het stroomopwaarts plaatsen van je kunstaas kan zeer effectief zijn wanneer er grilse de rivier optrekt. Op sommige meren, zoals Melvin en Currane, is het slepen met kunstaas een favoriete vismethode vroeg in het jaar. Hierbij worden doorgaans twee hengels gebruikt, waarbij verschillende soorten kunstaas op verschillende waterdieptes aangeboden worden.

Natuurlijk aas

Als natuurlijk aas wordt er in hoofdzaak gevist met garnalen (shrimps / prawns) of met wormen. Garnalen zijn een zeer effectief aas en ze worden meestal aangeboden met een dobber. Op de juiste wijze ingezet is het vissen met de worm, al dan niet met gebruik van een dobber, een bekwame en zeer effectieve methode van vissen. Normaal gesproken worden er drie wormen geplaatst op een enkele haak, echter ook het vissen met een enkele worm kan goede resultaten opleveren.