Home Zeevissen in Ierland

Zeevissen in Ierland

De Ierse kustlijn, die ruim 3000 mijl lang is, ligt aan enkele van de schoonste en helderste zeeën in Europa. Het is tevens één van de meest gevarieerde kustlijnen, met spectaculaire kliffen zoals in Donegal, Mayo en Clare; met mijlenlange brede stranden die een interessant contrast bieden tussen blauwe zee, witte branding en bleek zand; en uitgestrekte gebieden met een wilde rotsachtige kustlijn en kalme riviermondingen. Het is deze variatie die de zeesportvisser onbeperkte mogelijkheden biedt om bijna het gehele jaar door ergens te kunnen vissen.
Hoewel het Ierse klimaat wisselvallig zomerweer met zon en regen biedt, heft de zee, vooral in het zuiden en het westen, het voordeel van de warme golfstroom en kan er vanaf het voorjaar tot laat in de herfst gevist worden op vissoorten die elders uitsluitend in de zomermaanden voorkomen (raadpleeg het gedeelte in deze brochure met de beste sportvistijden). Daarom komen hier vaak soorten uit meer warme gebieden voor, zoals trekkervis, mul, zeebrasem, zonnebaars en amberjack. Maar de Ierse kust bevindt zich vlakbij de overgang tussen het koelere Noord-Atlantische water en de zuidelijke invloed en bevat derhalve tevens veel koudwatervissen. In totaal kunnen ruim 80 vissoorten in de Ierse zeeën gevangen worden. En vissen is net zo gemakkelijk toegankelijk voor de hengelsportbeoefenaar die afzondering en rust in één van de dunst bevolkte landen van Europa zoekt, als voor de visser die in het gezelschap van andere vissers van zijn sport wil genieten.

Natuurbescherming

Net zoals elders is natuurbescherming in Ierland noodzakelijk om de verscheidenheid aan vis in onze wateren te beschermen. Vissers worden verzocht hiermee rekening te hoorden, natuurbehoud is immers ook in ieders belang. Bij het zeevissen worden de meeste kraakbeenachtige sportvissen door gehuurde schippers gemerkt en levend weer teruggezet. Tijdens de boot– en kustwedstrijken, die worden georganiseerd onder de hoede van de Irish Federation of Sea Anglers, wordt tevens op basis van natuurbehoud gevist.

Huur van de Visuitrusting

De meerderheid van zeevissersboten zijn in het bezit van hengels, spoelen en haken die tegen een kleine vergoeding gehuurd kunnen worden. Voor het sportvissen vanaf de kust kan een uitrusting worden gehuurd bij een beperkt aantal hengelsportwinkels in het land.

Wedstrijden

Wedstrijdvissen heeft een toenemend aantal volgelingen onder de bezoekers aan Ierland. Er zijn veel landelijke kustviswedstrijden waarbij de indeling in zones en de natuurbescherming belangrijke elementen vormen. Er worden belangrijke, internationale kustviswedstrijden in Ierland gehouden. Tevens worden jaarlijks veel feestdagen en toernooien rondom de zeevisserij georganiseerd met talrijke nevenactiviteiten zoals racewedstrijden, talentenshows, dart – en biljartwedstrijden.