Home Zeevissen in Ierland Zoutwateraas voor gebruik in Ierland

Zoutwateraas voor gebruik in Ierland

Zeewormen

Zeepier

Komt in overvloed voor in riviermondingen en veelal op beschutte stranden langs de hele kust. U herkent de aanwezigheid van zeepier aan de spaghetti-achtige zandspiraaltjes die bij eb op her harde strand achterblijven.

Als u ongeveer een uur lang met een riek greppels graft, heft u gewoonlijk genoeg wormen om een dag meet e kunnen vissen. Over het algemeen wordt zeepier gebruikt voor het vissen vanaf de kust op bot, gevlekte lipvis, schar, enzovoort, maar zij zijn tevens goed te gebruiken bij het ophalen van jonge kabeljauw en wijting bij het vissen langs de kust vanaf een boot.

Zagers

Rode – en koningszagers komen volop voor aan de oostelijke kustlijn, maar zijn zelden te vinden aan de westkust van Ierland. Vissers die dit lokaas willen gebruiken, moeten dus beereid zijn een voorraadje hiervan meet e nemen. Zagers zijn een uitstekend aas bij het sportvissen vanaf de kusk of vanaf een boot op platvis, wijting, steenbolk, jonge kabeljauw en hondshaai.

Witte zagers of “Haringgraad” – zagars komen veel voor en zijn te vinden in de zeepier-hottetjes. Zij zijn voornamelijk goed in gebruik samen met ander lokaas, zoals zeepier en stukjes makreel. Grote witte Zagars of “zilverlingen” echter zijn zeldzaam en komen slechts plaatselijk in het land voor. U kunt ze meestal vinden in schoon, grof zand in de nabijheid van de lage springvloedlijn, vooral waar metselwormen (die niet goed zijn als aas) te vinden zijn.

KRAB

De gewone kust-of groene krab doet minstens eens per jaar afstand van zijn schild, gewoonlijk voorafgaand aan de paringstijd. Dit gebeurt meestal in mei of juni, hoewel op sommige plaatsen zelfs nog in oktober krabben zonder schild gevonden worden. Deze “Peelers” of zachte krabben kunt u aan een beschutte kust vinden, vooral wanneer ere en overvloed aan wrakstukken ligt die geode bescherming biedten. Krab is een populair aas bij vissers die vanaf de kust of vanaf een boot vissen.

MOSSELEN

Deze kunt u op de meeste rotsachtige kusten vinden, maar vanwege het zachte vlees dient u deze aan te haken met elastiek (elastisch draad). Dit is effectief wanneer u aan de oostkust op het strand of in het westen vanaf de rotsen aan het vissen bent.

VISAAS

Alle soorten vette vis zijn te gebruiken, zowel bij het vissen vanaf de kust als vanaf een boot, vooral wanneer u op zoek bent naar grotere vangsten, zoals haai, ruwehaai, zeeëngel en vleet.

Makreel

Makreel is de belangrijkste aas van alle zeevissers en kan worden toegepast bij vrijwel alle vissoorten bij het sportvissen vanaf de kust en vanaf een boot. U kunt het in strips gebruiken voor tarbot, platvis, pollak, koolvis of poon. Het laatste stukje van de vis (de staartvin) wordt gebruikt voor roggen, bull hush, doornhaai, enzovoort, en een halve of hele makreel voor hes vissen op ruwehaai en haai. U kunt makreel in de meeste viswinkels kopen of meestal zelf vangen door te spinrnen van havenmuren of rotsachtige uitsteeksels. De meest effectieve manier om vanaf een boot makreel te vangen, is om felgekleurde makreelvaren te gebruiken.

Ierland is tevens een prima bestemming voor de niet-vissende gezinsleden of partners. Activiteiten zoals golf, paardrijden en vandelen zijn een genot op de uitgestrekte vlakten van het Ierse platteland en kunnen heel eenvoudig worden georganiseerd. Talrijke prachtige steden en historische gebouwen liggen op korte afstand van alle zeevisserijcentra.