Home De bruine forel Methoden voor het vissen op forel

Methoden voor het vissen op forel

Algemeen – Natuurlijk aas, kunstaas en diverse methoden van vliegvissen (inclusief het ‘dappen’ met echte insecten) kunnen allemaal ingezet worden wanneer je het voorzien hebt op Ierse forel. Wanneer en wat het beste werkt hangt of van de periode in het seizoen, tijdstip op de dag, de heersende weers- en wateromstandigheden en van de kunde van de sportvisser. Het is belangrijk dat je als sportvisser je er van vergewist welke vismethoden toegestaan zijn op een bepaald (gedeelte van het) water. Degene die de visvergunning uitschrijft zou je dit moeten kunnen vertellen.

Kunstaasvissen kan zeer effectief zijn. Op rivieren kunnen Mepps spinners en Rapala plugjes zeer goed werken, met name wanneer ze stroomopwaarts geplaatst en stroomafwaarts gevist worden. Op de grote meren worden elk jaar talloze specimen forellen gevangen tijdens het slepend vissen. Dit kan zowel geschieden met kunstaas als met natuurlijk aas. De introductie van downriggers en dieptemeters heeft deze methode van vissen in de loop der jaren alleen maar nog effectiever gemaakt. Deze vismethode levert jaarlijks vrijwel zeker het grootste aantal grote bruine forellen op de loughs.

Het vissen met natuurlijk aas zal zeker forel opleveren, zoals de vele witvissers kunnen beamen die ze onbedoeld vangen met aassoorten als maden, hennep en imitaties van maïs. Forel is een opportunistische vis en ze pakt een breed assortiment aan aassoorten. Bij veel mensen staat de worm op de eerste plaats als aas voor de forel.

Het vliegvissen op de Ierse meren geschiedt in hoofdzaak met natte vliegen, maar soms, wanneer er insecten uitkomen, kan ook de droge vlieg succesvol zijn. In het geval van de natte vlieg is het gebruikelijk om een team van drie of vier vliegen te gebruiken, doorgaans slechts korte worpen te maken en de bovenste vlieg tot ‘leven’ te brengen in het wateroppervlak. Op de rivieren zul je vaak een nauwkeuriger imitatie, in de vorm van een nimf of droge vlieg, moeten gebruiken.

Dapping, hoewel niet meer zo populair als in vroeger tijd, is nog steeds een zuiver Ierse manier om op forel en zalm te vissen, waarbij er zowel kunstvliegen als echte insecten gebruikt worden. Er is maar weinig zo rustgevend als het driftend vissen op een rustige dag, met een goede golfslag en met je vlieg dansend op de golven, op zoek naar de forel.

Voor wat betreft de keuze van de vlieg, er bestaan duizenden kunstvliegen voor de forel. Vele daarvan komen oorspronkelijk uit Ierland, zoals de Dabblers, Goslings, bepaalde Mayflies, Daddy Long Legs en uiteraard de Bumbles (bekend gemaakt door Kingsmill Moore). Nieuwe patronen en innovatieve technieken leveren eveneens vis op. Het gebruik van epoxypatronen bij het vissen met imitaties van muggenpoppen (buzzers) is de laatste jaren van grote invloed geweest op de meren in het westen van Ierland.