Home De bruine forel Vissen in Meren

Vissen in Meren

Zoals op de rivieren, wordt er op de Ierse meren het meest met de vliegenhengel op forel gevist. Op de meerderheid van de loughs zijn alle legale vismethoden toegestaan. Het is belangrijk om na te vragen bij het viswater welke vismethoden er toegestaan zijn. Slepend vissen is een methode van vissen die jaarlijks een groot aantal vissen van formaat oplevert op de Ierse meren.

Zoals het geval is bij de rivieren, bepaalt de geologie van de bodem van een meer de productiviteit van het water en beïnvloedt het daarmee tevens het dierlijk leven dat er te vinden is. Forellen azen in de loughs vroeg in het jaar vaak fanatiek op waterpissebedden en garnalen, maar een vroege hatch van de duck fly brengt ze wel tot stijgen. De Ierse meren zijn fameus voor hun hatches van meivliegen, die hatches beginnen vaak al in april en gaan door tot in juli. Warme zomeravonden betekenen het begin van de periode van de schietmotten (sedges). Tegen het eind van het seizoen krijgen de forellen nog een laatste feestmaal voorgezet in de vorm van de langpootmuggen en olives, deze kunnen een excellente sport aan de oppervlakte bieden. Op andere momenten kan de forel zich juist volledig focussen op de scholen visbroed.

Vissen vanuit boten

Je bent wettelijk verplicht om een geschikt reddingsvest of ander drijfhulpmiddel te dragen wanneer je het water op gaat.
Boten bieden de sportvisser toegang tot water dat vanaf de oever niet bevist kan worden. Met een boot kun je als sportvisser ook een groter gebied afvissen dan vanaf de oever. Boten zijn te huur bij alle belangrijke sportviscentra. Slepend vissen is een veelgebruikte vismethode op de grotere wateren, omdat hiermee veel water afgevist kan worden in de loop van een dag. Hierbij kan zowel natuurlijk aas als kunstaas gebruikt worden. Vissend met de vlieg is de standaardprocedure om dwars op de wind te driften. Er zijn regels die je hierbij dient te volgen, sommigen behoren tot de etiquette, andere zijn wettelijke voorschriften. Wanneer je onbekend bent op een lough of met het hanteren van een boot, dan raden we je aan om gebruik te maken van de diensten van een visgids of ghilly.

Een dieptemeter kan een zeer bruikbaar hulpmiddel zijn op de grote meren. Deze apparatuur wordt in hoofdzaak gebruikt om er zeker van te zijn dat je op een bepaalde diepte vist, maar ze kan ook behulpzaam zijn bij het bepalen waar de vis zich bevindt en op welke diepte ze aan het azen zijn. Een complete lijst met Ierse visgidsen en ghillies is te vinden hier.