Home Ierland als bestemming voor het vissen op zalm en zeeforel Dril, landing en “Catch and Release”

Dril, landing en “Catch and Release”

Dril en landing

Wanneer je van plan bent een vis terug te zetten, dan dient deze hard gedrild te worden en zo snel mogelijk naar het landingsnet gedirigeerd te worden, dit om te voorkomen dat de vis oververmoeid raakt. Gebruik een net dat knooploos en groot genoeg is, vooral bij het vissen uit de boot. Maak daarnaast gebruik van weerhaakloze haken wanneer je van plan bent om gevangen vissen terug te zetten. Het is zelfs mogelijk om vissen te onthaken zonder deze vast te pakken, pak de haak met een tangetje of met je vingers en druk deze terug terwijl de vis nog in het water ligt. Maak gebruik van een ‘priest’ wanneer je van plan bent om een gevangen vis mee te nemen. Houd de vis horizontaal bij het fotograferen van de vis, dit om beschadiging van de vis te voorkomen. Hoe eerder de zalm of zeeforel teruggezet wordt in het water, des te beter is het voor de vis.

Hoofdpunten:

  • Gebruik weerhaakloze haken
  • Dril de vis hard en snel uit
  • Houd de vis in het water
  • Maak je handen nat alvorens de vis aan te raken
  • Houd de vis een tijdje rechtop in het water met de kop in de stroming, laat water door de kieuwen stromen zodat de vis kan herstellen

Catch and release

Wanneer je een visvergunning koopt in Ierland, dan krijg je hierbij een aantal labels plus informatie en voorschriften hoe deze te gebruiken. De nieuwe reglementen omvatten onder meer een maximaal aantal vissen dat ontnomen mag worden en restricties voor wat betreft vismethoden, het is belangrijk dat de sportvissers zich op de hoogte stellen van de maatregelen die voor een bepaald viswater van toepassing zijn. Het vissen volgens het ‘catch and release’ principe wordt tegenwoordig sterk gepromoot. Wanneer je volgens dit principe vist, dan is het goed een aantal punten in acht te nemen (zie ook ‘catch and release’ op www.fishinginireland.infowebsite of Inland Fisheries Ireland (in English)).