Home Ierland als bestemming voor het vissen op zalm en zeeforel Vissen vanuit de boot

Vissen vanuit de boot

Een boot geeft de sportvisser toegang tot water dat vanaf de oever niet bevist kan worden. Met een boot kan ook een groter gebied afgevist worden dan bij het vissen vanaf de oever. Er zijn boten te huur bij alle belangrijke sportviscentra.

Op de grote wateren wordt vaak slepend gevist omdat hiermee, in de loop van een visdag, veel water afgevist kan worden; met name vroeg in het seizoen kan dit effectief blijken te zijn. Zowel natuurlijk aas als kunstaas kan slepend gevist worden. Bij het vissen met de vliegenhengel drift je dwars op de wind over de veelbelovende stekken en werp je met de rug in de wind. Er zijn bepaalde etiquette- en veiligheidsregels die je dient te volgen, reden waarom we opnieuw het gebruik van een visgids of ghilly aanbevelen, met name op de grote meren en wanneer je als sportvisser onbekend bent met een water. Enkele van die regels zijn:

Vaar niet door het gebied waar een andere boot een drift doorheen maakt.
Passeer achter een boot langs, indien nodig.
Vaar niet dwars door een drift, maar maak een omtrekkende beweging.
Houd afstand tot andere sportvissers.

Een dieptemeter kan een handig hulpmiddel zijn op de grotere meren. Deze wordt hoofdzakelijk gebruikt om te bepalen op welke diepte er gevaren en gevist wordt, voor het lokaliseren van vis en om te zien op welke diepte deze aan het azen is. Een complete lijst met Ierse visgidsen is te vinden op hier. De wet schrijft voor dat je op het water te allen tijde een reddingsvest of iets dergelijks dient te dragen.