Home Vissen op snoek in Ierland

Vissen op snoek in Ierland

Ierland – De ultieme bestemming voor het vissen op snoek

Ierland bevindt zich aan de uiterste westgrens van Europa en het staat al vele jaren bekend als een van de topbestemmingen in de wereld voor het sportvissen. In het verleden stond Ierland met name in de belangstelling voor het vissen op forel en zalm, maar de laatste jaren heeft het een uitstekende reputatie gekregen waar het gaat om de kwaliteit van het vissen op snoek. Er bestaat in Ierland geen gesloten seizoen voor het vissen op snoek en sommige sportvissers bevissen ze dan ook het gehele jaar door. De snoek is uitgegroeid tot een van de meest beviste sportvissoorten van Europa en Noord-Amerika en ook onder de sportvissers in Ierland is het vissen op snoek sterk gegroeid in populariteit. In Ierland vind je duizenden meren (loughs) en duizenden kilometers aan kanalen en rivieren met een goede snoekstand die nauwelijks bevist worden. De beschikbaarheid en de kwaliteit van de visserij betekenen dat het vissen op snoek in Ierland kan voldoen aan de verwachtingen van zowel de specialist, de gevorderde als de beginnende sportvisser. Recentelijk zijn er opnieuw enkele beschermende maatregelen van kracht geworden die er voor moeten zorgen dat de kwaliteit van het snoekvissen in Ierland blijft zoals hij is. De beste wateren voor het vissen op snoek vind je in onze ‘Centres of Excellence’ hier.

De snoek (Esox lucius) behoort tot de grootste roofvissen van het zoete water en ze komt in grote aantallen voor op de Ierse waterwegen, van de kleinste tot de grootste meren en op de rivieren en kanalen. De snoek groeit snel in Ierland en kan er op sommige wateren gewichten bereiken tot boven de twintig kilogram (ruim 40 lbs.), vissen van tien kilogram of meer (ruim 20 lbs.) komen vrij algemeen voor in veel van de meren en rivieren. De snoek aast wanneer zich daartoe de gelegenheid voordoet en ze heeft het vooral voorzien op blankvoorn, ruisvoorn, paling en hybriden (kruisingen tussen witvissoorten). De bouwwijze van de snoek, het langgerekte, groen gekleurde lichaam, de grote kop met dito ogen en de indrukwekkende muil met een angstaanjagende hoeveelheid tanden maken de snoek tot een zeer efficiënte jager. De sportieve kwaliteiten en de wijze waarop een gehaakte vis zich verzet (Ierse snoek staat er om bekend regelmatig te springen) maken de vissoort tot een geliefde sportvis.

Klimatologische invloeden op Ierse snoek

Je kunt in Ierland het gehele jaar door op snoek vissen en het succes hangt daarbij af van de heersende weersomstandigheden, waterstand, luchtdruk en temperatuur. De invloeden van het Ierse klimaat moeten, net als de gewoonten van de snoek, ook in aanmerking genomen worden. De meeste Ierse meren en rivieren staan onder invloed van jaarlijkse perioden van hoog en laag water. Extreem hoog water in de winter kan sommige wateren moeilijk toegankelijk en bevisbaar maken. Perioden met harde wind in de lente en herfst kan voor korte tijd het vissen op de grote meren onveilig maken. De snoekvisser zal in Ierland echter altijd beschutte wateren kunnen vinden wanneer andere wateren beïnvloed worden door hoogwater of harde wind. Wanneer de waterstanden hoog zijn en sommige wateren onbevisbaar zijn, dan kunnen rivieren als de Barrow uitkomst bieden. De River Barrow beschikt over een netwerk aan stuwen en er zijn veel toegankelijke zijkanalen en –wateren op deze rivier. Tijdens perioden van hoogwater trekt veel witvis naar deze zijwateren en ze worden daarbij vaak gevolgd door zeer grote snoek. In de loop der jaren zijn er in de wintermaanden veel grote snoek gevangen op de gekanaliseerde gedeelten van deze rivier. Perioden met hoge temperaturen zijn waarschijnlijk de enige tijd van het jaar wanneer de snoek overdag niet actief is.