Home Ierland als bestemming voor het vissen op zalm en zeeforel

Ierland als bestemming voor het vissen op zalm en zeeforel

In Ierland bestaat voor de bezoekende sportvisser op veel plaatsen de mogelijkheid om op zalm en zeeforel te vissen, de ondersteunende toeristische infrastructuur biedt de sportvisser daarbij alle kansen om de vis van zijn of haar leven te vangen. Op veel Ierse rivieren komen gezonde bestanden aan zalm en zeeforel voor en nieuwe natuurbeschermende maatregelen zijn getroffen om er voor te zorgen dat deze bestanden zich ook in de toekomst verder positief blijven ontwikkelen. Rivieren zoals, bijvoorbeeld, de Munster Blackwater, Laune,Erriff, Moy, Drowes en Finn bieden een prima visserij op zalm voor zowel de bezoekende als de plaatselijke sportvissers. Ook de visserij op zeeforel heeft zich de laatste jaren positief ontwikkeld, met name op rivieren en meren zoals het Ballinahinch systeem inclusief Lough Inagh, de Moy en het Erne estuarium, de River Bandon en Lough Currane.

Sportvissers die het voorzien hebben op zalm en zeeforel, kunnen gebruik maken van diverse vismethoden, waaronder natuurlijk aas, kunstaas en het vissen met de vlieg. Op de rivieren is de visserij normaal gesproken onderverdeeld in ‘beats’ die beheerd worden door de Inland Fisheries Ireland, hotels, lodges of plaatselijke visclubs. Bij het bevissen van de loughs (meren) is het vissen vanuit een boot doorgaans productiever dan het vissen vanaf de oever omdat je sneller een groter gedeelte van het water af kunt vissen. Of je nu vist op een rivier of op een meer, om het water onder alle omstandigheden goed te leren kennen zou meer dan één mensenleven kosten. Om de bezoekende sportvisser behulpzaam te zijn, zijn er bij alle belangrijke zalm- en zeeforelwateren visgidsen, hengelsportzaken en eventueel bootverhuur beschikbaar. Degenen die accommodatie aanbieden aan sportvissers, zullen je in de meeste gevallen kunnen helpen met informatie over de diensten die in een bepaald gebied aangeboden worden.

Vergunningen en dagkaarten

Sportvissers worden volgens de wet geacht in het bezit te zijn van een vergunning wanneer ze vissen op zalm en zeeforel. Deze vergunningen kunnen op diverse plaatsen betrokken worden, waaronder hengelsportzaken, Regional Fisheries Boards en bij sportviscentra. De vergunningen kunnen ook online aangeschaft worden viawww.salmonlicences.iewebsite of Inland Fisheries Ireland (in English).

Bij het aanschaffen van de vergunning ontvangt de sportvisser een kopie van de reglementen voor het vissen op zalm, met informatie over het aantal vissen dat meegenomen mag worden, een eventuele verplichte Catch and Release, welke rivieren wel of niet bevist kunnen worden, labels en over het terugzenden van je logboek en labels. Vergunningen kunnen aangeschaft worden voor een periode van 1 dag tot een vol jaar. Een vergunning voor een periode van 21 dagen die geldig is voor heel Ierland kost 48 euro. Deze vergunning geeft je nog niet het recht om te gaan vissen, doorgaans moeten er ook dagkaarten aangeschaft worden. Dergelijke dagvergunningen kosten normaal gesproken tussen de 20 en 50 euro per dag.