Daire Coyle van de Lough Gara Angling Club was gisteren aan het snoekvissen met David Shannon op Lough Key, toen zich een onverwacht voorval voordeed. Daire vertelt het verhaal.

“David en ik vertrokken rond 7.00 uur voor een korte trip op de rivier de Boyne. Het weer was droog en zwaar bewolkt. Er stond een zwakke, frisse oostenwind die een tijdje naar het noordoosten draaide. De watertemperatuur bedroeg 9 graden Celsius.

We visten met ons tweeën met vier verschillende aassoorten. Deze bestonden uit haring, makreel, forel en blankvoorn. De blankvoorn en de haring visten we boven de bodem, de andere twee werden op de bodem aangeboden.

De morgen verliep rustig. We zagen snoek paaien in ondiep water vlakbij ons. We probeerden verschillende stekken voordat ik een aanbeet kreeg. Na een korte dril landde ik een snoek van een pond of vijf.

We besloten om te lunchen en naar een ander water te gaan voor de middag.

De middag werd besteed op het meer, met gebruik van een dieptemeter. We vonden een plek met veel aasvis en ook wat grotere, interessante indicaties van roofvis. We plaatsen een marker op de stek en probeerden toen in de buurt voor anker te gaan. Helaas lukte het niet om grip te krijgen met ons anker op de harde, stenige bodem.

We monteerden opnieuw vier hengels met dezelfde aassoorten en plaatsten de dode aasvissen in de buurt van de marker. Na drie kwartier kreeg ik een langzame run op een van mijn hengels. Waarschijnlijk zette ik de haak te snel, ik voelde hoe de haken loskwamen uit de bek van de vis. Ik inspecteerde de makreel en zag dat deze slechts licht beschadigd was. Ik wierp het aas opnieuw op dezelfde stek. Toen de baitrunner ingesteld was, draaide ik de tweede hengel binnen. Makreel leek de juiste aassoort te zijn deze dag, dus wilde ik het aas van die hengel verwisselen.

forel
Deze grote forel was een onverwachte vangst voor snoekvisser Daire Coyle, het levert hem de Vangst van de Week op. #CPRsavesfish

Toen met mijn hand in de aastas was om een makreel te pakken, kreeg ik een run op de eerste hengel. Dit was een krachtiger run dan de voorgaande. Ik draaide de losse lijn op en zette de haak in een aanzienlijke weerstand. We bevonden ons boven zes meter water, maar de vis kwam direct omhoog. Toen de vis in haar geheel uit het water sprong, kregen we onze eerste goede aanblik van de vis; het bleek een forel van een flink formaat te zijn. De vis gaf goed partij, maar was niet opgewassen tegen de 3 lb snoekhengel met 20 lb lijn. Binnen vijf minuten kon de vis geland worden. De vis bleek slechts lichtjes gehaakt te zijn, was een pond of negen zwaar en werd na een snelle foto weer teruggezet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.