Home Zeevissen in Ierland Zeebaars in Ierland

Zeebaars in Ierland

De zeebaars (Dicentrarchus labrax) wordt door veel sportvissers beschouwd als de mooiste vis van het zoute water die met de hengel en lijn gevangen kan worden. De fraaie, gestroomlijnde vis met de puntige rugvin en de krachtige, gevorkte staart verdient het respect van zowel de vissers die vanaf de oever als vanaf kleine bootjes vissen. De zeebaars wordt vaak vergeleken met zalm, reden waarom ze plaatselijk soms valselijk salmon-bass genoemd wordt. De zeebaars komt vaak tot vlak onder de kant en kan gevangen worden vanaf het strand, in estuaria, vanaf rotsige uitlopers en pieren met een grote variëteit aan methoden en materialen.

Vismethoden voor het vissen op zeebaars

Kunstaasvissen

Sportvissers die vissen vanaf de oever dienen gebruik te maken van krachtige spinhengels met een lengte van 2,70 tot 3,00 meter. Een werpmolen is hier het meest op zijn plaats en de spoel dient gevuld te zijn met nylon met een trekkracht van 10 tot 12 lbs of met gevlochten lijn en een voorslag waarmee kunstaas met gewichten tot 35 gram geworpen kan worden. Je kunstaasdoos dient gevuld te zijn met een ruime hoeveelheid duikende pluggen, spinners, plastic kunstaas en oppervlaktekunstaas. Onder warme omstandigheden bieden met name drijvende pluggen en poppers een zeer opwindende visserij. Deze dienen gevist te worden boven riffen, uitlopers van rotspartijen langs de kust en in de getijdenstroming, plekken waar zeebaars op de loer ligt om een uitval te doen naar passerende prooivissen. Kunstaas met een ‘walking the dog’ actie in het wateroppervlak kunnen zeer effectief zijn voor de Ierse zeebaars.

Vliegvissen

Vliegvissen op zeebaars en andere vissoorten van het zoute water groeit nog steeds aan populariteit in Ierland. Hoewel diverse fabrikanten speciale vliegenhengels, reels en vliegenlijnen op de markt brengen voor deze tak van vliegvissen, kun je ook met een standaard vliegenhengel met een lengte van 2,75 tot 2,90 meter voor de lijnklasse #7/8, een bijpassende drijvende WF-vliegenlijn op een zoutwaterbestendige vliegenreel een prima start maken.

De keuze van de vlieg kan soms wat moeilijk lijken, maar de stelregel van ‘matching the hatch’ is ook hierbij van toepassing; concentreer je op patronen die zandspiering of sprot moeten imiteren. Standaardpatronen zoals de ‘Lefty’s Deceiver’ in chartreuse en wit zijn favorieten bij degenen die het weten kunnen. Dun gebonden patronen op haken 1 tot 1/0 worden het meest gebruikt. Het formaat van de vlieg hangt echter ook af van het materiaal dat je gebruikt en je kennis van de werptechniek. Leaders en leaderpunten hoeven niet al te subtiel te zijn, ze dienen ook met grotere patronen goed over te slaan. Vijftien ponds nylon of fluorocarbon ter lengte van de hengel werkt eventueel ook.

Voor nieuwkomers in deze sport is het belangrijk om veel tijd op en langs het water door te brengen, dit is beter dan te wachten totdat je al het juiste materiaal verzameld hebt voor deze opwindende tak van zeebaarsvissen.

Strandvissen

De favoriete hengels voor het vissen vanaf de kust bestaat voor veel sportvissers uit een medium snelle of zelfs vrij langzame hengel met een lengte van 3,30 tot 3,60 meter, gebouwd uit glasvezel of, nog beter, uit high modulus grafiet en met een werpvermogen van circa 55 tot 150 gram. Een standaard werpreel of werpmolen is hier goed mee te combineren. In de programma’s van merken als ABU, Penn, Daiwa, Spro, DAM, Shakespeare, Rozemeijer, Shimano, enzovoorts, vind je diverse modellen die goed bruikbaar zijn zonder dat je er een fortuin voor neer moet tellen. De hoofdlijn dient te bestaan uit nylon met een treksterkte van 15 tot 20 lb, de voorslag bestaat uit nylon van 25 lb trekkracht. De onderlijn kan bestaan uit een enkelhaaks paternoster of uit een lange wapperlijn voor de grotere exemplaren. Paternosters met twee of drie haken zijn meer geschikt voor de kleinere ‘scholenbaarzen’. De haken variëren in grootte van 1 tot 4/0, afhankelijk van de omstandigheden. Om het beeld compleet te maken heb je ook nog ankerlood nodig met een gewicht van circa 75 tot 150 gram. De beste aassoorten zijn zandspiering, zeepier, zachte krab, zager, reepjes vis en mesheften.

Plaatsen waar op zeebaars gevist kan worden

Hieronder vind je een aantal van de meer bekende stekken langs de kust, waar de leefomstandigheden voor de zeebaars gunstig zijn en die resulteren in doorlopend goede vangsten. Er wordt ook aangegeven wat de meest succesvolle vismethoden en aassoorten zijn ter plaatse.

Wexford

Rosslare Strand vist goed met opkomend water, met name tijdens normale omstandigheden qua wind en golven; de beste resultaten worden geboekt tijdens de nachtelijke uren. Het meest populaire gedeelte van dit strand loopt vanaf de parkeerplaats in de plaats tot aan het pad dat het golfterrein van Rosslare doorkruist. De beste aassoorten zijn krab en zeepier, die gevist worden aan standaard materiaal voor het vissen vanaf het strand. Er zijn hier ook zeebaarzen van specimenformaat geland. Tijdens rustige weersomstandigheden is het de moeite waard om je geluk te proberen met kunstaas rondom Rosslare Point. Hoogwater is hier de meest productieve tijd en je kunt hier allerlei soorten pluggen en ander oppervlaktekunstaas inzetten.

Ten zuiden van de haven van Rosslare ligt een langgerekt rif tot vlak onder de wateroppervlakte dat bekend staat als Splaugh Rock. Dit gebied is populair bij sportvissers die gebruik maken van kleine, zeewaardige motorboten en die trollen met Red Gills en shads, kleine pilkertjes leveren hier ook veel vis op. Je moet hier extra voorzichtig zijn omdat deze riffen erg gevaarlijk kunnen zijn tijdens perioden met een harde getijdenstroming en ruig weer. Het gedeelte van het strand vanaf Greenore Point tot aan de haven van St. Helens biedt brede gedeelten met zand die onderbroken worden door rotsformaties. Dit strand vist het best met opkomend water tot aan hoogwater met krab, zeepier en zandspiering als aas. Vanaf de rotsachtige gedeelten bij Greenore Point kan weer goed met kunstaas gevist worden. Ook vanaf dit punt zijn vangsten van specimen zeebaarzen gemeld.

Cork

In de nabijheid van de haven van Cork vind je een aantal kleine strandjes waar vanaf je in zuidwestelijke richting kunt vissen en al deze stranden bieden goede kansen op de vangst van zeebaars variërend in gewicht van twee tot acht lbs (anderhalf tot ruim zeven pond). Stranden die de moeite van het proberen waard zijn betreffen White Bay, Trabolgan, Inch en Ballybrannigan en vanaf al deze stranden zijn zeebaarzen geland met gewichten boven de tien lbs (negen pond). Opkomend water is het meest productief met aassoorten als zandspiering, krab en zeepier, de zwaardere vissen worden vaak in de nachtelijke uren gevangen. De rotsachtige gedeelten in hetzelfde gebied bieden toegang tot dieper water, je kunt hier je geluk proberen met kunstaas of zelfs de vlieg, dit met de kans op bonusvissen als makreel en pollak. De meeste populaire hotspots zijn Ram Point aan de westkant van de haven, de rotsen aan de noordkant van White Bay en de rotsige geulen in het gebied rond Roches Point. De oostelijke kustlijn bij Inch Beach is eveneens een productief gebied waar je allerlei soorten kunstaas in kunt zetten. Vliegvissen op zeebaars is nog relatief nieuw in dit gebied en dit blijkt hier zeer succesvol te zijn.

West Cork

Het is mooi om te zien dat de zeebaars teruggekeerd is naar plaatsen als Courtmacsherry. De meest succesvolle en populaire manier van vissen is hier het vissen vanuit kleine boten. Boten zijn ter plaatse bij de pier te huur van Mark en Patricia Gannon, tel. +353 (0)23 – 46427. Slepend vissen is de meest gebruikte methode vanaf halverwege opkomend water tot aan hoogwater, hierbij worden met name Red Gills, shads, kleine pilkers, enzovoorts, gebruikt. De kustlijn aan weerszijden van het estuarium biedt een goede visserij op platvis en zeebaars in de vele geulen. Dit gebied vist het best bij het begin van opkomend water en met zachte krab als aas.

Gaan we in westelijke richting naar Clonakilty, dan ziet het open strand van Inchadoney met de, op de kust brekende, golven er veelbelovend uit en dat is het ook. Op het einde, bij Bar Rock, zijn zeebaarzen tot 16 ¼ lb (14,6 pond) gevangen. Bij Ring Pier kunnen zeevissers bij opkomend water de zeebaars en platvis bereiken en ook van deze plek worden regelmatig specimen vissen gemeld. Het strand voorbij Virgin Mary’s Point biedt een prima strandvisserij op zeebaars. Het westelijke deel van dit strand, nabij het kanaal onderlangs het Dunmore House Hotel, is een hotspot voor zeebaarsvissers. Vissen met een montage met een loodgewicht van 75 gram en een enkele haak beaasd met zandspiering geeft hier de beste resultaten. De meest productieve tijd ligt hier tussen het begin van opkomend water tot aan hoogwater en springtij produceert vooral in september goede resultaten. Zandspiering kan in grote hoeveelheden tijdens laagwater uitgegraven worden op de nabijgelegen zandbanken. Op korte afstand ligt in westelijke richting Rosscarbery Estuary en Warren Strand is hier de meest populaire stek. Je hebt hier goede mogelijkheden om met kunstaas op zeebaars te vissen, met name tijdens opkomend water en in de belangrijkste geul langs het rechter gedeelte van het strand.

Ring of Kerry

Ongeveer drie kilometer ten noorden van Waterville stroomt de River Inny in zee te midden van een gevarieerd stuk strand dat reikt van Ballinskelligs tot aan Waterville. Dit strandgedeelte heeft de zeebaarsvissers regelmatig uitstekende sport geboden. Het gebied vist het best tijdens opkomend water wanneer dit tot in het donker doorloopt en met zeepier en zandspiering als aas. Er worden regelmatig specimen zeebaarzen gevangen vanaf dit strandgedeelte. Bij de monding van de River Inny wordt zeebaars en zeeforel gevangen met de spinner.

Ten westen van Glenbeigh vind je een smalle strook aan zandduinen die Rossbeigh genoemd wordt en die over een kilometer of vijf in noordelijke richting gaan. De westelijke zijde van dit schiereiland is een van de beste stranden van Kerry en er wordt hier onder normale omstandigheden volop zeebaars en platvis gevangen. De beide uiteinden van het strand vormen de hotspots en het vissen met zandspiering en zeepieren in de eerste helft van opkomend water is het meest productief.

Dingle

Een van de mooiste kwalificaties van het vissen vanaf het strand op het Dingle schiereiland is dat, hoe de weersomstandigheden ook uitvallen, sportvissers hier altijd wel een bevisbaar strand kunnen vinden, dit omdat de stranden op het schiereiland in bijna elke richting liggen. Inch Strand is ruim vijf kilometer lang en je kijkt vanaf het strand in westelijke richting de zee op. Er ligt een parkeerplaats bij het noordelijke eind, het is ook mogelijk met de auto het strand op te rijden, maar let op de gedeelten met los zand. Beide uiteinden van dit strand bevatten zeebaars en platvis. De beste tijd om het te bevissen is tijdens perioden met een normale golfslag, gedurende de gehele periode van opkomend water en ook tijdens de eerste uren van afgaand water. Zeebaars, bot en kleine tarbot worden hier gevangen met diverse aassoorten zoals zandspiering, zeepieren en zachte krab. De belangrijkste hotspot is direct beneden de autoparkeerplaats, het wier kan hier echter een probleem vormen en je zult moeten blijven verkassen tot je een schoon gedeelte gevonden hebt. Inch is een prima locatie om ’s nachts te vissen.

Brandon Beach is een zandstrand dat zich uitstrekt over ruim elf kilometer en het is waarschijnlijk een van de bekendste surfstranden van Europa. De sportvissers hebben hier alle mogelijkheden omdat ze vanaf het strand kunnen vissen, in het estuarium (Cloghane), vanaf de pier of vanaf rotsen, en al deze stekken kunnen een prima visserij op zeebaars opleveren. De verschillende gedeelten van het strand in Brandon Bay, zoals Fermoyle, Kilcummin en Stradbally, vissen stuk voor stuk goed tijdens laagwater en het begin van opkomend water.

Co. Clare

Het pittoreske zandstrand bij White Strand (Killard) ligt op 2,5 kilometer ten westen van Doonbeg. Vanaf dit strand vis je in noordelijke richting en het levert goede resultaten op bij het vissen op zeebaars en bot wanneer er niet te hoge golven staan. Vissend tot in het donker met zandspiering en zeepieren resulteren in de beste vangsten. Er is nauwelijks sprake van visdruk hier, het kan goed zijn dat je het gehele strand voor jezelf hebt. Van dit strand worden regelmatig specimen zeebaarzen gemeld. Het Ierse record voor zeebaars, een vis van 17 lbs 13 ozs (16 pond) werd hier, nabij Doughmore, gevangen in oktober 2000. Een korte rit van 2,5 kilometer naar het zuidwesten van Quilty brengt je naar Seafield Beach. Het strand juist ten zuiden van Lurba Point is de hotspot hier voor lokale vissers. Onder rustige omstandigheden kunnen sportvissers met kunstaas vissen vanaf de rotsachtige uitlopers bij Lurga Point, met name in de herfst levert dit gedeelte doorlopend goede vangsten op.

Bescherming

Om deze fantastische sportvis te beschermen, zijn er recentelijk beschermende maatregelen vastgesteld die het commercieel vissen op deze vissoort en de verkoop van zeebaars verbieden. Als aanvulling hierop mogen sportvissers slechts een beperkt aantal zeebaarzen boven een bepaalde maat meenemen. Zeebaars is een uiterst langzaam groeiende vissoort, een vrouwtjesvis van tien pond zwaar kan gemakkelijk zestien tot achttien jaar oud zijn! We moedigen zeebaarsvissers daarom aan om volgens het ‘catch & release’ principe te vissen.

Zeebaarsvissers dienen de volgende regels in acht te nemen

Sportvissers mogen slechts twee zeebaarzen in hun bezit hebben binnen een periode van 24 uur en deze dienen langer dan veertig centimeter te zijn.
Er geldt jaarlijks een gesloten seizoen voor zeebaars van 15 mei tot 15 juni. Vang je per ongeluk een zeebaars in deze periode, dan dien je deze direct levend terug te zetten in zee. Gedurende deze periode kunnen er geen vangsten van specimen zeebaars aangemeld worden.
Het specimen gewicht van zeebaars is vastgesteld op 10 lbs (negen pond) en het Ierse record staat op dit moment op 17lbs 13 ozs (zestien pond).

Guides

SEAi (South East Angling Ireland)
Address: Jim Hendrick, 8 St Johns Road, Wexford, Ireland..
Telephone: +353 53 23351
E-mail: sportfishing@eircom.net Web: www.bassfishing.ie

William Kavanagh
Address: William Kavanagh, 5 School place, Cathedral Road, Cork, Ireland.
Telephone: +353 21 4309481 or +353 87 649 7442
E-mail: info@wkflyfishing.com Website: www.wkflyfishing.co

Stevie Kennedy
Address: Pikestone Cottage, 40 Scaddy Road, Downpatrick, BT309BP, Co down
Telephone: 028 44828346 or +44 7740 609 669
E-mail: strangfordguidingco@btinternet.com Web:www.strangfordguidingco.com/

KB Fishing Ireland
Address: Kevin Brain, Waterville, Co. Kerry.
Telephone: +353 66 9474942
E-mail: info@kbfishingireld.com Website: www.kbfishingireland.com

Guy Buxton
Address: Unkybuck’s Angling Adventures, Leith West, Tralee, Co Kerry.
Telephone: +353 (0)87 2519764

Val & Roger Baker
Address: Cloghvoola Fishing Lodge, Cloghvoola, Waterville, Co. Kerry
Telephone: +353 66 9478009 Fax: +353 66 9678009
E-mail: info@cloghvoola.com

John Quinlan
Address: Thatch Cottage, Kenneigh West, Cahersiveen, Co Kerry.
Telephone: +353 (0)64 9474721
Website: www.thatchcottageireland.co.uk Email:info@thatchcottageireland.co.uk