Home Zeevissen in Ierland Zeevissen van de kust

Zeevissen van de kust

Eén van de beste ervaringen van de Ierse zeehengelsport is om aan de weskust vanaf een stormachtig strand bij een woeste branding te vissen. Op een afstand lijkt het alsof de zee uit plateaus bestaat die steeds in hoogte toenemen en elk zijn afgezet met een schuimrand. Dichterbij zijn het rijen rollende golven die aanzwellen en op de kust inbeuken en in hun terugloop een spoor van schuim achterlaten. De oplettende visser kan tot midden in de branding waden omdat de kust bij de stranden voor het grootste gedeelte ondiep en veilig zalm is. De kustvisser kan zo genieten zo genieten van een weergaloze hengelsport die qua spanning overeenkomt met het vissen op zalm. Het is wel nodig plaatselijk advise over veiligheid in te winnen alvorens op deze stranden te vissen. De visstand van de zeebaars, die hier ooit de voornaamste vissoort was, is nu herstellende, maar roggen, botten en hondshaaien zijn volop aanwezig. Een vette bot uit Kerry, groot genoeg om een pan te vullen, is een lekker hapje. Op een aantal stranden, waaronder die van Clare, Galway en Mayo kunt u zelfs ruwehaaien vangen. Deze haaien bieden de sportvisser een fantastisch avontuur en worden om die redden altijk levend teruggezet. De stranden ten noorden van Wexford leveren in het voorjaar uitstekende visvangsten van toonhaai en rog, terwijl de kiezelstranden van Wicklow en de kustlijn van Cork in de winter jonge kabelijauw lokken.

Er is geen groter contrast te vinden dan tussen het vissen op harder midden in de branding of vanaf de kust. De ruwehaai en zeebaars zijn brutal en wild. Zeebarbelen houden zich echter rustig en zijn te vinden in de kalmere stukjes langs de Ierse kust. Havens en kreken zijn favoriete plekjes. De harders zwemmen daar met vloed naar toe en zijn te zien in wervelingen en kabbelende golfjes in de ondiepere gedeelten. Het vangen van harders met dobbers en een lichte zoetwaterhengel is niet eenvoudig maar kan in de zomermaanden overall langs de Ierse kust worden uitgevoerd. Eenmaal aan de haak geslagen, is de harder een geode test voor hengel en zenuwen; hij geeft het niet op zonder een geode strijd. Er zijn vele mijlen rosachtige kust. Twee favoriete vissoorten, pollak en gevlekte lipvis komen hier voor. Vanaf de onherbergzame kust van de prachtige schiereilanden Beara, Iveragh en Dingle in het zuidwesten kunt u geweldig op deze soorten vissen, maar u kunt ze ok vanaf dergelijke plaatsen aan de noordwestelijke en zuidwestelijke kust vangen. Bovendien kunt u uitstekend vissen vanaf de rotsen voor de eilanden, zoals Valentia in het zuidwesten en langs de kust van Clare.

U kunt overall wormen of krabbetjes vinden, of u kunt deze kopen in de plaatselijke hengelsportwinkels. Deze winkels leveren tevens vislijn, vishaken en allerlei vistuig, evenals succesvol lokaas zoals Hoi Koi-veren, spieering, Redgolls en platvis lepels.